Onderzoek naar integriteit agentschap reisdocumenten

D66, SP en naar het zich laat aanzien meer partijen willen zo spoedig mogelijk een integriteitsonderzoek naar het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR). Dat bleek woensdag na afloop van een rondetafelgesprek over biometrische data in paspoorten.

Gerard Schouw (D66). FOTO ANP

De belangrijkste aanleiding zijn de verklaringen daar van 2 deskundigen. Zij meldden dat het BPR hen tot persona non grata had gemaakt, omdat ze te veel kritische kanttekeningen maakten bij het biometrische paspoort.

Kritisch
Het ging om een voormalig ambtenaar die verantwoordelijk was voor een haalbaarheidsstudie naar toepasbaarheid van biometrie op reisdocumenten, en om een veiligheidsconsulent die bij onderzoeksinstituut TNO heeft gewerkt. Volgens de consulent heeft het BPR zelfs gedreigd dat er geen overleg meer met TNO zou plaatshebben, als hij daarbij betrokken zou zijn. Hij zei ook dat hij tot de orde was geroepen door de leidster van het project Nieuwe Generatie Reisdocumenten, omdat hij op een congres een kritisch verhaal had gehouden, 'terwijl minister Van Boxtel in de zaal zat'.

Detective
Het rondetafelgesprek had woensdag plaats op initiatief van Gerard Schouw van D66, die al lont rook bij het lezen van het WRR-rappport Happy Landings. 'Dat lijkt wel een detective. Ik dacht: Laten we al die mensen eens uitnodigen.' De diverse deskundigen die aantraden, leken geen van allen erg gerust op het biometrische paspoort en de risico's wat betreft onder meer veiligheid en privacy. Ook de effectiviteit laat te wensen over. Max Snijder van European Biometrics Group zei dat er in 21 procent van de gevallen geen herkenning van het paspoort plaatsheeft, terwijl 3 procent acceptabel werd geacht. Hij wijt de hele gang van zaken aan een combinatie van onwetendheid en zeer hoge ambities.

Geen antwoord
SP'er Ronald van Raak en Schouw erkenden dat het paspoort door de Kamer is gejast. De parlementariërs leken ook onwetend te worden gehouden. Ze klagen dat ze destijds op allerlei vragen gewoon geen antwoord kregen. 'Dat is zeer kwalijk, de Kamer moet de pro's en contra's te horen krijgen', aldus Schouw. De commissie praat volgende week met minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken. 'Ik eis dan een onderzoek. En anders kunnen we als Kamer zelf wel een onderzoek laten doen.' Donner had ambtenaren van het BPR geen toestemming gegeven om aan het rondetafelgesprek van woensdag mee te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden