Onderzoek naar functioneren Centrale Bank van Curaçao

Curaçao en St. Maarten hebben na lang dralen opdracht gegeven tot een onderzoek naar het functioneren van hun Centrale Bank, die bij herhaling in verband is gebracht met corruptie. Het onderzoek is minder verstrekkend dan de raad van commissarissen twee jaar geleden voor ogen had.

WILLEMSTAD - Onder druk van Den Haag moesten de ministers van Financiën van de twee Antilliaanse eilanden een plan maken om het reilen en zeilen binnen de Centrale Bank (CBCS) op te helderen. Het zogeheten 'toedrachtsonderzoek', uitgevoerd door de Nederlandse tak van PricewaterhouseCoopers (PwC), moet op korte termijn beginnen.


Het valt 'ernstig' te betwijfelen of de onderste steen boven zal komen, zeggen bronnen rond de bank. Ook al omdat de Curaçaose vestiging van PwC tot 2008 de huisaccountant was van de Centrale Bank.


De raad van commissarissen wilde een forensisch onderzoek. Niet enkel naar het functioneren van de bank, maar ook naar de integriteit van directeur Emsley Tromp; en niet over de afgelopen twee jaar, maar over een veel langere periode.


In juni 2011 werd door de raad van commissarissen voor het eerst een motie aangenomen waarin wordt gevraagd om een onderzoek naar de handel en wandel van directeur Emsley Tromp. Het was toen net aan het licht gekomen dat hij een gedeelte van het geld van een lening, die op dubieuze grond was verstrekt aan zijn toenmalige partner, had doorgesluisd naar zijn eigen pensioenfonds.


De roep van de commissarissen om een screening van de directeur werd luider toen het uit kwam dat Tromp de in Nederland voor fraude veroordeelde bankier John Deuss de hand boven het hoofd had gehouden, voor 250 miljoen dollar aan obligatieleningen voor overheidsnv's had goedgekeurd zonder daarvoor de juiste interne procedures te volgen en dat hij de creditkaart van de zaak volop zou gebruiken voor persoonlijke uitgaven.


De motie voor een integriteitsonderzoek werd daarna nog vier keer aangescherpt, ter stemming gebracht en goedgekeurd. De commissarissen hadden zelfs al het Belgisch bedrijf Instifin op het oog, gespecialiseerd in fraudeonderzoek en forensische accounting, om dat onderzoek uit te voeren. Er werd voor een Belgische bedrijf gekozen en niet voor lokale of Nederlandse instituties om te vermijden dat Tromp, al twintig jaar directeur van de Centrale Bank, daar zijn invloed zou kunnen laten gelden.


Er kwam al die tijd geen schot in de zaak omdat Tromp de fondsen voor een onderzoek naar zijn eigen handelen niet ter beschikking wilde stellen en ook niet tijdelijk op non-actief wilde gaan om het onderzoek te vergemakkelijken.


Onder de zes commissarissen ontstond onenigheid en drie kritische commissarissen kwamen in de minderheid toen Robert Pietersz, een gewezen medewerker van Tromp, als zevende lid werd benoemd.


Tweede Kamerlid voor de PvdA Pierre Heijnen heeft gesuggereerd dat de Centrale Bank misschien onder toezicht zou moeten komen van het College financieel toezicht (Cft). Age Bakker, de voorzitter van het Cft, dat toezicht houdt op de staatskas van beide eilanden, had zich al laten ontvallen dat in zijn beleving het verstrekken van miljoenenleningen door CBCS aan overheidsnv's 'geen common practice' was.


SER adviseert St. Maarten uit monetaire unie te stappen


De Sociaal Economische Raad (SER) van St. Maarten heeft de regering van dat eiland geadviseerd zo snel mogelijk uit de monetaire unie met Curaçao te stappen.


Beide eilanden delen nu nog een munt (de Antilliaanse gulden) en een Centrale Bank (CBCS), maar volgens de SER loopt St. Maarten het risico 'door de verslechtering van de huidige rekening-courantpositie veroorzaakt door Curaçao, meegesleurd te worden in een crisis op de betalingsbalans, die vervolgens kan leiden tot een plotse devaluatie van de gulden'.


Op Curaçao worstelt men met de bezuinigingen die door Nederland zijn opgelegd om het begrotingstekort in te dammen en kwakkelt de economie. St. Maarten heeft zijn zaakjes beter op orde en daar vreest men nu meegetrokken te worden in een crisis waar het zelf part noch deel aan heeft.


Als St. Maarten de monetaire unie opzegt, kiest voor een eigen centrale bankinstelling en de Amerikaanse dollar als betaalmiddel invoert omdat die toch al veel wordt gebruikt, verliest de CBCS haar rol en moet ook Curaçao een nieuwe munt invoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden