Onderzoek naar fraude woningisolatie rond Schiphol

Justitie doet onderzoek naar fraude bij de woningisolatie rond Schiphol. Het onderzoek concentreert zich op de rol van ambtenaren van Rijkswaterstaat die hebben ingestemd met tussentijdse prijsverhogingen....

Van onze verslaggevers Jan Meeus John Schoorl

In een vonnis van de Raad van Arbitrage voor de Bouw wordt melding gemaakt van het justiteel onderzoek. Bronnen binnen de luchtvaart- en bouwsector verklaren dat justitie over informatie beschikt dat een of meerdere medewerkers van Rijkswaterstaat valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Naast justitie doet ook de inspectiedienst IOD van het ministerie van VROM onderzoek naar fraude. VROM verwijst voor deze zaak naar het in financiële fraude gespecialiseerde Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie in Den Haag.

De bouwbedrijven Dura Vermeer, HBG en BAM Wilma tekenden in 1999 een contract over de eenheidsprijzen die voor het project werden gehanteerd. In 2001 werden de prijzen tussentijds verhoogd, met goedkeuring van Rijkswaterstaat. Via de Raad van Arbitrage, een geschillencommissie voor bouwzaken, is tevergeefs geprobeerd deze afspraken in het zogeheten 'prijzenboek' ongedaan te maken.

Het fraude-onderzoek kan grote financiële gevolgen hebben voor Rijkswaterstaat. De luchtvaartsector, die voor de kosten van het isolatieprogramma opdraait, heeft gedreigd met juridische stappen vanwege de kostenoverschrijding.

Rijkswaterstaat bevestigt het bestaan van het onderzoek maar wil niet ingaan op de aard ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden