Onderzoek naar fraude met isolatiesubsidie

Er vindt al jaren fraude plaats met subsidies voor gevelisolaties. Het ministerie van Volksgezondheid Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) controleerde vijftien projecten en bij allemaal was er sprake van misbruik....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De dienst recherchezaken van VROM deed het onderzoek in het oosten van Nederland. Het ministerie weigert de namen van de elf betrokken gemeenten te noemen. Het Openbaar Ministerie van Zutphen heeft inmiddels een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de fraude.

De malversaties begonnen al in 1991. Het ministerie verleende aan de vijftien projecten een subsidie van 3,5 miljoen gulswn, naar nu blijkt bijna 600 duizend teveel. Per woning brachten de gemeenten tweeduizend gulden teveel in rekening.

De gevelisolaties vinden plaats om hinder van verkeerslawaai tegen te gaan. VROM wil deze overlast voor het jaar 2000 aanzienlijk terugdringen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het project, het ministerie zorgt voor de financiën.

De fraude is volgens minister De Boer ontstaan doordat gemeenten onbetrouwbare adviesbureaus in de hand namen voor de voorbereiding en begeleiding van de projecten. De externe bureaus declareerden meer handelingen dan in werkelijkheid werden uitgevoerd, vervalsten formulieren en vroegen eigenaren van woningen een financiële bijdrage voor de sanering. De gemeenten inden op basis van de berekeningen van de bureaus teveel subsidie bij het ministerie.

In een brief aan de Tweede Kamer uit De Boer stevige kritiek aan het adres van de gemeentelijke besturen. Ze bemoeiden zich volgens de minister niet of nauwelijks met de uitvoering van de projecten. Ze lieten alles over aan de adviesbureaus. 'Van enige sturing aan de projecten of controle op de feitelijke uitvoering was nauwelijks nog sprake', schrijft de minister aan de Kamer.

De Boer kondigt 'bestuurlijke maatregelen' aan tegen gemeenten die 'aantoonbaar ernstig in gebreke zijn gebleven bij het nemen van hun verantwoordelijkheid'. Ze zal ook een gedeelte van de subsidies terugeisen.

De minister wil dat gemeenten in de toekomst zelf de finaciële lasten gaan dragen voor de gevelisolaties. De minister hoopt zo de 'gemeentelijke verantwoordelijkheid' te stimuleren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden