Onderzoek naar effect vliegverkeer leerprestatie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of het vliegverkeer op Schiphol invloed heeft op de leerprestaties van kinderen....

ANP

Uit buitenlands onderzoek is gebleken dat vlieglawaai de leerprestaties negatief beïnvloedt, aldus onderzoeker Lebret van het Centrum voor Milieu-gezondheidsonderzoek van het RIVM. Hij verwacht het leerprestatie-onderzoek komend voorjaar af te kunnen ronden.

Het onderzoek maakt deel uit van een Europese studie en wordt opgenomen in de derde fase van de Gezondheidskundige evaluatie Schiphol die het RIVM verricht in opdracht van de overheid.

Een ander onderdeel van de Gezondheidskundige evaluatie betreft onderzoek naar medicijngebruik, slaapstoornissen, veiligheidsgevoelens en de gezondheid van bewoners in de regio rond de luchthaven. Dit gebeurt op basis van gegevens van apothekers en ziekenhuizen. Ook wordt gebruik gemaakt van vragenlijsten die zijn afgenomen voorafgaand en na de ingebruikname van de Polderbaan.

Gekeken wordt naar het gebruik van zelfzorgmedicijnen, slaap- en kalmeringsmiddelen, medicijnen tegen luchtwegaandoeningen en geneesmiddelen tegen hart- en vaatziekten.

Vanwege de komst van de Polderbaan is het onderzoeksgebied naar het noorden uitgebreid. Het onderzoek bestrijkt nu een terrein van 80 bij 55 kilometer rond de luchthaven. Uit een eerdere Gezondheidskundige evaluatie in de jaren negentig is niet gebleken dat toegenomen gebruik van medicijnen tegen luchtwegaandoeningen met Schiphol te maken had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden