'Onderzoek naar dominee Vredeskerk was gekleurd'

'We hebben hier toch alle kleuren van de regenboog en hoeven alleen maar de zon te laten schijnen om het te zien', schreef de veelbesproken Nijkerkse dominee Edward van der Kaaij deze week naar het kerkbestuur. Het mocht niet baten. De kerkeraad van de hervormde Vredeskerk schorste hem omdat zijn opvattingen 'velen diep in het geloof hebben geraakt'.

De Vredeskerk in Nijkerk. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Begin vorige maand kwam de dominee in het nieuws met zijn uitspraak dat de historische Jezus nooit heeft bestaan. Zijn ideeën had de predikant afgelopen zomer uitgewerkt in het boek 'De ongemakkelijke waarheid van het christendom. De echte Jezus onthuld'. Daarin schrijft hij dat alle elementen uit het Bijbelse verhaal van Jezus hun oorsprong vinden in een mythe uit het oude Egypte. De zaak kwam in januari aan het rollen toen een andere gemeente in Nijkerk hem vanwege zijn ideeën van de kansel weerde.

Nu wil ook zijn eigen kerk hem niet meer, zo lijkt het. 'De conclusies van ds. Van der Kaaij drijven onze gemeente uiteen', schrijft de kerkeraad. Het bestuur heeft na 'een zorgvuldige procedure' geconcludeerd dat er 'een onwerkbare situatie' is ontstaan. De regionale afdeling van de hervormde kerk (de classis) gaat de zaak de komende tijd onderzoeken. Daarna kan een afzettingsprocedure volgen.

Donderdag reageerde Van der Kaaij op de beslissing. Hoewel de kerkeraad 'ter goeder trouw' is, hebben ze volgens hem een 'gekleurd' en 'vooringenomen' onderzoek uitgevoerd. 'Tijdens gesprekken met gemeenteleden hebben ze ook vragen gesteld over mijn functioneren als dominee. Het lijkt erop alsof ze gewoon een dossier aan het opbouwen waren.' Ook kreeg hij niet voldoende tijd om zijn visie op de zaak te geven.

Bijval

De Vredeskerk in Nijkerk telt twee vaste predikanten die allebei als 'midden-orthodox' te boek staan. Volgens Van der Kaaij vertegenwoordigt hij in de praktijk 'de vrijzinnige, ruimdenkende kant van het geloof' en zijn collega de 'confessionele' stroming. 'De vraag is of het kerkbestuur wel plaats biedt aan beide stromingen', aldus Van der Kaaij.

De predikant zegt de afgelopen maanden veel bijval te hebben gekregen van vrijzinnige gemeenten in Nederland. 'Ik wil mijn gemeente niet in de steek laten, maar als er ergens een positie vacant is, mogen ze mij bellen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden