Onderzoek naar diefstal ammoniumnitraat in Frankrijk

De Franse justitie is een onderzoek begonnen naar de diefstal van vijfhonderd kilo ammoniumnitraat uit de haven van Honfleur....

ANP

De partij kunstmest is tijdens de paasdagen ontvreemd, maar de diefstal is pas maandag ontdekt, deelde de politie mee. Bronnen die bij het onderzoek zijn betrokken, zeiden dat dit soort diefstallen vaak gebeuren in de havens. In het havengebied van Honfleur liggen grote partijen ammoniumnitraat opgeslagen zonder dat daarvoor bijzondere veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Een combinatie van ammoniumnitraat en brandstof vormt een zeer explosief mengsel. Dat bleek vorige maand in Noord-Korea, toen treinen met deze stoffen tegen elkaar botsten en ontploften. In september 2001 vielen dertig doden, toen zich een ontploffing voordeed in een kunstmestfabriek in het Zuid-Franse Toulouse.

Terroristen maken vaak gebruik van de combinatie ammoniumnitraat en brandstof, omdat die stoffen overal voorhanden zijn en omdat dit soort bommen vrij eenvoudig te maken is. De Britse veiligheidsdiensten arresteerden vorige maand acht Britten van Pakistaanse komaf voor het beramen van een bomaanslag. Bij huiszoekingen werd 500 kilo ammoniumnitraat gevonden. In het Amerikaanse Oklahoma City werd in 1995 met deze stof een overheidsgebouw opgeblazen, waarbij 169 doden vielen. Bij de bomaanslagen op Bali in 2002 gebruikten de daders tussen 50 en 150 kilo ammoniumnitraat. De aanslag kostte aan meer dan tweehonderd mensen het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden