Onderzoek naar chroom kinderen

Minister Cramer van Milieu laat onderzoeken of kinderen uit Wijk aan Zee en Beverwijk inderdaad een hogere concentratie chroom in het haar hebben dan andere Nederlandse kinderen.

GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak uitte daar zijn ongenoegen over de uitslagen van een onderzoek dat tv-programma Zembla liet uitvoeren door de Radboud Universiteit. Daaruit bleek dat kinderen uit Wijk aan Zee en Beverwijk vijf tot veertien keer zoveel chroom in het lichaam hebben als andere kinderen omdat ze in de omgeving van het staalconcern Corus uit IJmuiden opgroeien.

‘Het doet er niet toe of het onderzoek van Zembla wetenschappelijk klopt’, zei de minister. ‘Het gaat over de ongerustheid van de inwoners. Die wil ik hoe dan ook wegnemen.’ Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het onderzoek uitvoeren. Daarnaast gaat Cramer overleggen met de GGD, de provincie en het staalconcern Corus over een langjarig medisch onderzoek naar de gevolgen voor kinderen. Chroom is een stof die kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker.

Cramer verwacht dat de uitslag van het onderzoek binnen enkele maanden bekend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden