Onderzoek naar chlamydia bij jeugd

In het najaar begint een grootschalig onderzoek naar chlamydia onder jongeren. In de regio’s Amsterdam, Rotterdam en in de buurt van Heerlen zullen alle 315 duizend jongeren van 16 tot 29 jaar, vrouwen en mannen, per brief worden uitgenodigd een test te doen op de geslachtsziekte....

De onderzoekorganisatie ZonMW heeft de komende drie jaar 6,6 miljoen euro uitgetrokken voor dat screeningsproject. Het lijkt wat grootschaligheid betreft veel op de landelijke screening naar het voorkomen van borst- en baarmoederhalskanker.

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Jaarlijks raken er naar schatting zestigduizend mensen besmet met de chlamydiabacterie. Slechts een klein deel daarvan meldt zich bij speciale soa-klinieken. In 2005 waren dat er iets meer dan vijfduizend, een verhoging van 15 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

In het begin geeft een besmetting meestal weinig last. Veel mensen genezen spontaan, binnen een jaar. Veel geïnfecteerden weten dan ook niet dat ze de bacterie bij zich dragen. Intussen besmetten ze anderen. De kans op infectie bij seksueel contact is 50 procent – aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld bij hiv.

Onvruchtbaarheid
Op den duur kan een besmetting tot complicaties leiden, met name bij vrouwen. Naar schatting duizend vrouwen per jaar worden onvruchtbaar door chlamydia. Ook veroorzaakt de bacterie honderden buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

De bacterie waart vooral rond onder jongeren. Zij zijn meer dan gemiddeld seksueel actief en hebben meer wisselende contacten.

Uit kleinschalige onderzoeken blijkt dat 2,3 procent van de Nederlanders besmet is met de chlamydiabacterie. In landelijke gebied is dat de helft daarvan, in grote steden als Amsterdam het dubbele.

Het onderzoek, dat het najaar gaat beginnen, moet de besmetting bij jongeren in kaart brengen. Ook moet het ze er op attenderen dat ze besmet zijn, ook al merken ze er niets van. Dat gaat eerst in drie gebieden: de twee grootste steden en, ter controle, in landelijk gebied.

Evaluatie
De evaluatie is over drie jaar. Op basis daarvan beslist het ministerie van Volksgezondheid of alle jongeren in heel Nederland zullen worden opgeroepen voor een test.

Geïnfecteerden zijn eenvoudig te behandelen met simpele antibiotica. Screening moet resulteren in een drastische daling van het aantal infecties en complicaties bij met name vrouwen.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden