Onderzoek naar boerkaverbod

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt dat het dragen van boerka's in veel gevallen ,,onwenselijk'' is en laat een commissie onderzoeken of een wettelijk verbod ,,haalbaar'' is. Dat heeft vicepremier Gerrit Zalm vrijdag gezegd na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad.

De Tweede Kamer had in een motie aangedrongen op een boerkaverbod, maar volgens Zalm zitten daar haken en ogen aan. De VVD-bewindsman zei te willen voorkomen dat er een nieuwe wet komt, die later bij rechtszaken niet stand houdt omdat die in strijd blijkt te zijn met andere wetgeving.

Als een wettelijk verbod haalbaar blijkt, zal de commissie ook adviseren over de ,,vormgeving'' daarvan, aldus Zalm.

Verdeeldheid

Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) zei vrijdag tijdens een nachtelijk debat in de Tweede Kamer dat het dragen van een boerka zoveel mogelijk voorkomen moet worden. De commissie die de regering adviseert komt eind oktober voor de tweede maal bijeen, waarna begin november het rapport wordt uitgebracht.

Verdonk beloofde de Kamer dat het kabinet dan snel met een standpunt komt. Ze moest samen met minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in de Kamer verschijnen om uit te leggen waarom er nog niets is gebeurd met de Kamerwens van bijna een jaar geleden om de boerka te verbieden.

CDA-minister Hirsch Ballin wilde na afloop van het debat niet zeggen of hij het standpunt van VVD-collega Verdonk deelt. ,,Ik ga geen persoonlijke opvattingen geven.'' Al eerder werd duidelijk dat binnen het kabinet verschillend wordt gedacht over deze kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden