'Onderzoek naar betaling Djoser'

FNV Bondgenoten heeft de Arbeidsinspectie gevraagd een onderzoek te verrichten naar de reisorganisatie Djoser Reizen in Leiden. De bond vermoedt dat het reisbureau op grote schaal de Wet op het minimumloon ontduikt....

FNV Bondgenoten zegt dat Djoser nieuwe reisleiders grotendeels uitbetaalt in onkostenvergoedingen en dat zij maar voor een klein deel daadwerkelijk loon krijgen. Door deze werkwijze zouden werknemer en werkgever maar weinig belasting betalen, aldus de FNV-bond.

'Daarnaast stopt het bureau de vakantiedagen en -toeslag in het loon, iets dat wettelijk niet is toegestaan en waardoor het echte loon nog lager uitvalt', zegt bestuurder Han Westerhof van FNV Bondgenoten.

Djoser is niet te sptreken over de handelwijze van FNV Bondgenoten. 'Wij hebben niets te verbergen en ontduiken geen enkele wet', zegt adjunct directeur Van Opstal in een reactie. 'Er zijn regelmatig onderzoeken op onze loonadministratie, daaruit is nooit iets gebleken. Wij nodigen FNV Bondgenoten uit om een dialoog te beginnen met ons en de beschuldigingen te onderbouwen.'

De adjunct directeur van Djoser vindt het 'niet kies' dat de FNV-bond om een onderzoek heeft gevraagd bij de Arbeidsinspectie zonder vooraf contact op te nemen met de Leidense reisorganisatie over de vermeende problemen.

De FNV meent dat Djoser in elk geval het wettelijk minimumloon moet betalen. De bond claimt bij de reisorganisatie vele miljoenen euro's achterstallig loon. FNV vermoedt dat de circa 350 reisleiders vijf jaar lang circa twaalfduizend euro per jaar te kort zijn gekomen. Bij dit achterstallig loon komt dan nog de rente, voegt Westerhof eraan toe.

De vakbond heeft een reisleider bereid gevonden mee te werken aan een proefproces voor de kantonrechter: 'Als onze eis wordt toegewezen, kan dit wel eens het einde van het reisbureau betekenen', aldus Westerhof. 'Voor ons is het zaak om snel achter het privé-vermogen van de eigenaren te komen.'

Djoser is in Nederland de grootste reisorganisatie voor avontuurlijke rondreizen. Er werken ongeveer 350 reisleiders. Volgens de FNV Bondgenoten maken meer reisbureaus gebruik van juridische constructies. Enkele betalen hun reisleiders bijvoorbeeld naar Zwitsers recht, om de Nederlandse regels voor uitzendkrachten te ontwijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden