Onderzoek naar asielzoeker onthult Afghaanse dodenlijst

De Nationale Politie heeft een lijst in handen gekregen met de namen van bijna vijfduizend mensen die eind jaren zeventig zijn vermoord door het Afghaanse regime. De dodenlijst kwam boven water in een onderzoek naar een inmiddels overleden asielzoeker die in Nederland werd verdacht van oorlogsmisdaden. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 154 pagina's met namen integraal gepubliceerd op de internetsite www.warcrimes.nl, om een einde te maken aan de 'onzekerheid van talloze nabestaanden die al decennialang in het ongewisse verkeren over het lot van hun vaders, broers, ooms, neven en andere geliefden'.

Het document, opgesteld in het Dari, is gevonden door het Team Internationale Misdrijven dat onderzoek deed naar de asielzoeker Amanullah O. Hij kwam in 1993 naar Nederland en vertelde de immigratiedienst dat hij hoofd was geweest van de afdeling verhoor van veiligheidsdienst AGSA. In die functie tekende hij volgens het OM ook documenten voor het transport van mensen naar de beruchte Pul-i-Charki-gevangenis bij Kabul. Ook die 'transportorders' zijn op internet geplaatst.

De asielzoeker, die vorig jaar een natuurlijke dood stierf vlak voordat hij zou worden gearresteerd, kreeg geen verblijfvergunning vanwege zijn oorlogsverleden. Hij is niet uitgezet omdat hij gevaar zou lopen als hij terugkeerde naar Afghanistan. 'Er werden natuurlijk wel mensen mishandeld tijdens verhoren' staat in de verklaring die O. aflegde aan de immigratiedienst, en die door het OM openbaar is gemaakt. 'Ik was natuurlijk verantwoordelijk voor deze mishandelingen, maar zo gaat dat in Afghanistan. Ik kon mij niet anders opstellen. Dat werd van mij verwacht en verlangd. Als je hier niet in mee gaat, kun je nooit zo'n hoge positie bereiken.'

Op de gevonden lijst staan de namen van geëxecuteerde tegenstanders van het Afghaanse regime in chronologische en alfabetische volgorde. De lijst is afkomstig van een 93-jarige vrouw uit Hamburg; één van de getuigen die de Nederlandse politie wereldwijd hoorde in het onderzoek naar O.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden