Onderzoek naar arrestatie van LSVb-voorzitter

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de achtergronden van de arrestatie in Moskou van Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).Een week geleden werd zij aangehouden op de luchthaven van de Russissche hoofdstad.

Van den Broek was op vakantie maar is ook initiatiefneemster van Mission to Minsk, een actiegroep die zich verzet tegen onderdrukking in landen als Wit-Rusland.

Bot schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat hij het motief voor de arrestatie niet kent, maar bereid is dat te onderzoeken. ,,Indien nodig zal opheldering bij de Russissche ambassadeur worden gevraagd'', aldus Bot.

Signaleringslijst

Volgens de minister hebben Rusland en Wit-Rusland een gezamenlijke signaleringslijst. Hij wijst er bovendien op dat Rusland al jaren politiek en economisch steun geeft aan Wit-Rusland. In gesprekken met de Russsische regering uit de Europese Unie steeds haar zorgen over de ontwikkelingen in Wit-Rusland, aldus Bot.

Van den Broek zegt tevreden te zijn met de reactie van de minister. Zelf heeft ze ook nog een officiële klacht bij hem ingediend. Ze wil weten hoe het kan dat ze op de Russische lijst terecht is gekomen en hoe ze daar weer vanaf komt. ,,Het is toch vreemd dat je in een democratisch land de toegang wordt geweigerd.'' Van den Broek is nog bezig met een klacht bij de Russische ambassade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden