Onderzoek naar 14-jarige dader in zaak Romy die eerder ook voor zedenmisdrijf was opgepakt

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is een vooronderzoek begonnen naar de dader in de zaak Romy, het 14-jarige meisje dat op 2 juni in Achterveld door een leeftijdsgenoot is verkracht en gedood. De 14-jarige dader was een jaar eerder ook voor een zedenmisdrijf opgepakt. Die aanrandingszaak is toen geseponeerd omdat de officier van justitie toen behandeling bij de forensische kliniek De Waag verkoos boven een veroordeling.

Een foto van Romy tijdens een herdenkingsdienst. Foto anp

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gaat informatie opvragen bij 'alle betrokken partijen' die zich hebben beziggehouden met deze jongen, aldus een woordvoerder. 'Als we de feiten op een rij hebben van hoe dingen zijn gegaan, pas dan zullen we besluiten of een vervolgonderzoek nodig is.'

De rechter in Utrecht veroordeelde Brian N. in november tot één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, de maximale straf die kan worden opgelegd aan verdachten jonger dan 16 jaar. De rechtszaak was achter gesloten deuren maar het vonnis is openbaar. De jongen heeft bekend dat hij de 14-jarige Romy na school heeft opgewacht en haar meermalen heeft verkracht. Toen Romy zei dat ze aangifte tegen hem zou doen, werd hij zo boos dat hij haar heeft gewurgd en in een sloot heeft gegooid. Volgens de rechter is er sprake van gekwalificeerde doodslag: hij heeft haar opzettelijk om het leven gebracht om te voorkomen dat de verkrachting ontdekt zou worden.

De deskundigen die de verdachte onderzochten zijn zorgelijk over hun bevindingen. Hij is anti-sociaal en heeft een verstoorde seksuele ontwikkeling. Hij beschikt over weinig empathie en weinig moreel inzicht. Zij schatten de kans hoog in dat hij zonder behandeling nogmaals in de fout gaat.

Blijkbaar heeft de behandeling die de jongen moest ondergaan bij de Waag na zijn eerdere zedendelict dit drama niet kunnen voorkomen. Bij De Waag zitten jongeren niet opgesloten maar komen zij langs voor gesprekken. Een woordvoerder van De Waag wil niet ingaan op de specifieke behandeling die de jongen onderging bij de forensische kliniek vanwege het medisch beroepsgeheim. 'Wij werken mee aan het onderzoek aan de Inspectie', is het enige wat de woordvoerder over de kwestie kan zeggen.

Exterieur van de J.H. Donnerschool waar Romy en de dader op zaten. Foto anp