Onderzoek na onderzoek naar korps in chaos

Er lopen langzamerhand zoveel onderzoeken naar even zoveel conflicten in de politieregio Gelderland Midden dat vrijwel niemand er nog een touw aan kan vastknopen....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Vooral tegen deze imagobeschadiging trekken oud-korpsleiders Kees Bakker en André de Vries ten strijde in hun rapport De Waarheid en niets dan de waarheid. Zij weten daarin de toestand overzichtelijk te maken. Ze onthullen dat alles wat er in 2006 over het korps naar buiten kwam, terug te voeren valt naar één man: het hoofd Bureau Interne Zaken.

De leider van dit bureau (dat de interne integriteit bewaakt) ging vanaf 2001 een machtsstrijd aan met de korpsleiding. In de details van het stuk doemt een ontluisterend beeld op van een rechercheur die telkens als zijn advies niet werd overgenomen zich als een terriër vastbeet, en zich achter de rug van korpschef Bakker beklaagde bij korpsbeheerder Krikke, burgemeester van Arnhem.

Hij is bewijsbaar degene die samen met leden van de ondernemingsraad onderzoeker Tina Tragter het woord fraude influisterde, maar hij staat ook (indirect of direct) aan de basis van de reeks artikelen in de Gelderlander, zeggen de twee oud-politieleiders.

Het is de vraag of het onderzoek van de commissaris van de koningin van Gelderland, Clemens van Cornielje, dat dinsdag wordt gepresenteerd, net zo verhelderend is. Naar verluidt zal Van Cornielje vooral de ondernemingsraad ervan langs geven. Duidelijk is dat vier van de vijf fraudeverhalen van Tragter allang waren onderzocht en van tafel kunnen. Maar onduidelijk is wat er met het vijfde gebeurt. Dat verhaal wordt aangeduid met de ‘Arnhemse Connectie’.

De term viel in het rapport-Tragter voor het eerst. Bakker en De Vries schuiven hem terzijde, maar Cornielje zal er toch een paar woorden aan moeten wijden: de cultuur van de ‘Arnhemse Connectie’ is zo dominant, zeggen bronnen, dat politiemannen fris van de academie na drie maanden Beekstraat (centrum Arnhem) veranderen in macho’s met geschoren hoofden.

De ‘Arnhemse Connectie’ slaat op het bestaan van een geheim bondgenootschap van politiemannen die een roemrucht verleden delen dat terugvoert naar de jaren zestig. De gemeentepolitie van Arnhem formeerde toen een elite-eenheid, de Groep Bijzondere Opdrachten (GBO), die op de Korenmarkt en in de Spijkerbuurt een eind wist te maken aan de overmacht van de onderwereld. Daarna ontwikkelde het zich tot een keurkorps dat de basis legde voor methoden die pas later landelijk werden ingevoerd.

Met het ontstaan van regiopolitie Gelderland Midden was de tijd voor deze Arnhemse cowboys bijna voorbij. Wat overbleef was de heroïek en een onwrikbare band. Al zijn de belangrijkste exponenten uit het korps verdwenen, in de middelste regionen zitten nog voldoende leden. Voor deze oudgedienden moet de politie één grote familie zijn. Zij hebben niet veel op met prestatiecontracten en al helemaal niet met politieleiders die zich als manager gedragen.

De geweigerde promotie van een allochtone politieman is uiteindelijk de katalysator voor de onderliggende verschillen. De geschiedenis van het korps balt samen in het verzet van het hoofd BIZ dat zich niet een vierde keer de mond laat snoeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden