Nieuws

Onderzoek: Moderna blijkt opnieuw best beschermende vaccin tegen corona

Alweer wijst een onderzoek het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna aan als het best beschermende vaccin van allemaal. Belgische zorgmedewerkers die met het vaccin zijn ingeënt, hebben gemiddeld meer dan twee keer zoveel antistoffen in het bloed als hun collega’s die het vaccin van Pfizer kregen.

Vrouw krijgt een tweede prik met het Moderna-vaccin in een ziekenhuis in Nashville. Tennessee. Beeld AP
Vrouw krijgt een tweede prik met het Moderna-vaccin in een ziekenhuis in Nashville. Tennessee.Beeld AP

Dat is ergens niet heel onverwacht, schrijven Belgische onderzoekers in vakblad JAMA: de prik van Moderna is een slag geconcentreerder. Ook zit er iets meer tijd tussen de twee prikken: wellicht kan het vaccin daardoor beter ‘inwerken’. Maar markant is het verschil in beschermende antistoffen wel, aldus de wetenschappers.

Ook in diverse andere onderzoeken komen mensen die zijn ingeënt met Moderna als best beschermden uit de bus. Volgens een net verschenen, grote studie in de Amerikaanse staat Minnesota, waren van de mensen die de prik van Moderna kregen 86 procent beschermd tegen infectie, tegenover 76 procent van hen die Pfizer kregen.

Nadat de deltavariant opdook, kelderde de bescherming van het Pfizer-vaccin tegen besmetting in Minnesota naar 42 procent. Moderna beschermt nog steeds 76 procent van de ingeënten tegen infectie. Overigens voorkomen beide vaccins nog steeds zo’n 80 procent van alle ziekenhuisopnames, benadrukken de Amerikaanse onderzoekers.

Natuurlijke infectie

En nu dus de Belgische cijfers, afkomstig van ruim 1.500 medewerkers van Ziekenhuis Oost-Limburg. Wie is ingeënt met Moderna had naderhand gemiddeld haast vierduizend ‘eenheden per milliliter’ antistoffen tegen corona in het bloed. Bij de Pfizer-ingeënten zijn dat er nog geen 1.500, aldus het team, onder leiding van klinisch microbioloog Deborah Steensels.

Opmerkelijk: bij zorgmedewerkers die eerder een natuurlijke infectie doormaakten, bedroeg de gemiddelde hoeveelheid antistoffen haast tienduizend eenheden per milliliter bloed, veel meer dan na welke vaccinatie ook. Door daarna ook in te enten, nam de hoeveelheid verder toe: bij Moderna meer dan bij Pfizer.

In Nederland ligt de situatie wat anders, blijkt uit cijfers die het RIVM vrijdag publiceerde: het Modernavaccin beschermt hier beduidend minder goed. Dat ligt echter niet aan het vaccin, maar aan het simpele feit dat Moderna in ons land vooral werd ingezet voor ernstig verzwakte patiënten. Niettemin voorkomt het vaccin ook bij deze groep nog altijd driekwart van de ziekenhuisopnames, blijkt uit de Nederlandse cijfers.

Opmerkelijk succes

Ook in andere landen blijkt Moderna keer op keer kampioen corona verslaan. Zo blijkt het vaccin in Florida zo’n 60 procent beter te beschermen tegen besmetting dan het vaccin van Pfizer. En in het Verenigd Koninkrijk zagen onderzoekers in een omvangrijke analyse dat één prik Moderna al voor 75 procent beschermt tegen infectie, tegenover 58 procent na één prik Pfizer.

Het succes van Moderna is opmerkelijk. Aanvankelijk werd het bedrijf gezien als buitenbeentje. Het bedrijf, zwaar opgepompt door investeerders, had immers nog geen enkel vaccin op de markt gebracht toen corona opdook.

Moderna werkt met mRNA’s, sliertjes genetische instructie verpakt in vetblaasjes. Die dragen lichaamscellen rondom de prikplek op om tijdelijk de uitsteekseleiwitten van het coronavirus te maken, net zoals het echte virus zou doen. Het immuunsysteem leert vervolgens aan de hand van de uitsteeksels het virus herkennen.

6 miljoen doses besteld

Antistoffen zijn overigens maar één kant van de medaille – de Y-vormige ‘vorkjes’ waarmee het immuunsysteem losse virussen oppikt. Om ernstige ziekte te voorkomen is vooral het ‘immuungeheugen’ belangrijk: een netwerk van verkennercellen dat het virus onthoudt en in actie komt als het virus er onverhoopt toch nog in slaagt de neus of keel te infecteren.

Voor de komende maanden hoopt Nederland ongeveer anderhalf miljoen doses Moderna-vaccin te kunnen inzetten. Onlangs maakte minister De Jonge bekend dat hij voor volgend jaar nog eens zes miljoen doses van het Amerikaanse krachtvaccin heeft besteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden