Onderzoek 'misdragingen' Britse militairen in Irak ten einde wegens valse aanklachten

Er komt aan einde aan een grootscheeps onderzoek naar 'misdragingen' van Britse militairen in Irak. Het overgrote deel van de 3500 aanklachten die in behandeling zijn genomen door het Iraq Historic Allegations Team (Ihat) blijken op leugens te zijn gebaseerd. Ze zijn aangedragen door de bekende mensenrechtenadvocaat Phil Shiner die een week geleden uit zijn ambt is gezet wegens het willens en wetens aanbrengen van valse aanklachten. Het in 2010 door toenmalige Labour-premier Gordon Brown ingestelde onderzoek heeft al ongeveer 75 miljoen euro gekost.

Er was al maandenlang grote druk op minister van Defensie Michael Fallon (foto) om 'de heksenjacht' stop te zetten. Beeld epa

Er was al maandenlang grote druk op minister van Defensie Michael Fallon om 'de heksenjacht', die stress en trauma's veroorzaakte bij oorlogsveteraren en hun naasten, stop te zetten. Ihat ging echter door uit vrees dat de zaken anders onder de aandacht zouden komen van de aanklager bij het Internationale Strafhof in Den Haag. Daar had Shiner mee gedreigd. Deze advocaat, echter, bleek een sjoemelaar te zijn die zichzelf verrijkte door honderden zaken te beginnen. Afgelopen zomer ging zijn kantoor Public Interest Lawyers failliet nadat hij geen beroep meer kon doen op rechtshulp.

Valse verklaringen

In zijn opdracht hadden Irakese ronselaars valse verklaringen van burgers op papier hadden gezet over vermeend wangedrag van Britse militairen. Deze corrupte werkwijze kwam aan het licht bij een onderzoek naar de Slag om Danny Boy, waarbij twintig krijgsgevangen zouden zijn vermoord. Dat bleek, na een diepgaand onderzoek, een verzinsel te zijn. Het leidde tot onderzoeken naar Shiner en de mensenrechtenadvocaten van het kantoor Leigh Day. Shiner heeft bijna vier miljoen euro aan onnodige onderzoekskosten moeten terugbetalen. Deze zaak bracht het balletje aan het rollen.

In zeven jaar tijd heeft het Ihat-onderzoek een succesvolle vervolging opgeleverd, tegen een onderzoeker die zich had voorgedaan als politie-agent. Het Ihat-bestond met name uit gepensioneerde detectives waarvan sommigen bepaald geen vlekkeloze staat van dienst hadden, zo bleek uit een onderzoek van Private Eye. 'Ihat had het vertrouwen verloren van de gewapende troepen en de bevolking,' zo maakte een Defensie-commissie bekend. De twintig aanklachten die mogelijk wel enige waarde hebben zullen worden overgedragen aan de Royal Navy Police.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden