Onderzoek ministerie toont aan dat scholen geld overhouden

Het onderwijs houdt geld over. Dat blijkt uit een vertrouwelijke rapportage van de Centrale Financiële Instellingen (CFI) van het ministerie van Onderwijs van begin dit jaar....

Het onderwijs is een van de weinige sectoren die er de komende jaren geld bij krijgt. Uit de CFI-rapportage blijkt echter dat de instellingen veel beter bij kas zitten dan vaak wordt gedacht. Alleen het basisonderwijs is in het rapport buiten beschouwing gebleven.

Alle instellingen samen hielden in 2001 269 miljoen euro over. In 2000 was dat 187 miljoen euro. Deze stijging van de 'winsten' - hoewel dat in de non-profitsector niet zo mag heten - werden toegevoegd aan de toch al omvangrijke contanten waarover de scholen beschikken. In totaal lag er in 2001 2,3 miljard euro aan liquide middelen (geld dat direct uitgegeven kan worden) op de plank. Dat bedrag is 1997 tot 2001 met 20 procent gegroeid.

Het CFI-rapport bevestigt de uitlatingen van ROC Asa-voorzitter Leo Lenssen dat het onderwijs geld oppot. Bestuurder Lenssen vindt het zonde dat er 2,3 miljard 'dood geld' op de plank ligt .

Uit de CFI-notitie blijkt zijn gelijk. De personele uitgaven van de instellingen houden geen gelijke tred met de gestegen overheidsbijdragen die scholen ontvangen. Vooral het voortgezet onderwijs mag best rijk genoemd worden. Ze hebben 880 miljoen euro contant in de knip zitten. Dat is meer dan een miljoen euro per school. Dat komt door de grote post 'nog te besteden subsidies', aldus de CFI-notitie.

Alle sectoren, behalve de universiteiten, zien hun jaarlijkse resultaat sinds 1997 stijgen. Dat wil zeggen dat ze steeds meer geld overhouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden