Onderzoek lijkt sprekend op handel

Verdere verzakelijking in de academische wereld is wellicht minder nodig dan moderne beleidsmakers vaak willen doen geloven...

In Nature van 29 juli concluderen onderzoekers van de universiteit van Boston dat de groei van universitaire budgetten aan precies dezelfde wetten voldoen als die van commerciële bedrijven. Wat consumenten en wetgever zijn voor concurrerende bedrijven, doen reviewers en wetenschapsbeleid met wedijverende onderzoekers.

Vasiliki Plerou en collega's analyseerden de research-bestedingen van ruim zevenhonderd Amerikaanse universiteiten over zeventien jaar. Daaruit blijkt dat de groei in de uitgaven niet afhankelijk is van de omvang van het budget. Iets soortgelijks is af te lezen uit gegevens over de octrooien van honderd universiteiten in ruwweg dezelfde tijdspanne. Gegevens uit Canada en Engeland wijzen op hetzelfde.

Een en ander zou betekenen dat er geen beleid nodig is om universiteiten en hun onderzoekers zakelijker te laten opereren. Maar er is ook een andere conclusie mogelijk, aldus de onderzoekers. 'Men kan ook volhouden dat de economisering van academisch onderzoek al veel te ver is doorgevoerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.