Onderzoek ISAF-missie

Minister Van Middelkoop heeft in de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie een gezwinde terugtrekkende beweging gemaakt. Hij had vorige week niet moeten zeggen dat Nederland de ‘intentie’ heeft de militaire missie in Uruzgan te verlengen....

De ministeriële deemoed stemde de oppositie nauwelijks milder. Volgens VVD-Kamerlid Boekestijn heeft Nederland ‘onherstelbare internationale schade’ opgelopen. SP’er Van Bommel meende dat het nu vrijwel onmogelijk is geworden een andere NAVO-lidstaat te vinden die de plaats van Nederland in de internationale troepenmacht ISAF wil overnemen.

Dit laatste is een curieus verwijt uit de mond van een politicus wiens partij zich altijd heeft gekeerd tegen het NAVO-optreden in Afghanistan en die dus het eventuele gebrek aan opvolging moeilijk kan betreuren. Het effect van Van Middelkoops voorbarige uitspraak moet ook niet worden overdreven. Het Nederlandse aandeel in ISAF is en blijft van eminent belang. Daaraan ontleent Den Haag de nodige onderhandelingsmacht, die de NAVO-partners dwingt te luisteren als hun te verstaan wordt gegeven dat het doek zal vallen voor de missie in Uruzgan als zij niet met financiële en materiële hulp over de brug komen.

Hoe belangrijk dit laatste ook is, het kan evenwel niet de hoofdmoot zijn van het onderzoek dat de komende tijd wordt gedaan naar de mogelijkheid en wenselijkheid van een langer militair verblijf in Afghanistan. De centrale vraag behoort te zijn of de missie zoals deze thans wordt uitgevoerd, de gestelde doelen daadwerkelijk naderbij brengt. Namelijk: het brengen van veiligheid, die een noodzakelijke voorwaarde vormt voor (weder)opbouw.

Dat er meer wordt gevochten dan opgebouwd, valt in dit stadium nog wel te billijken. Veiligheid komt nu eenmaal op de eerste plaats. Maar er is de laatste tijd juist ook twijfel gerezen over de militaire vorderingen die ISAF in het zuiden van Afghanistan maakt, en over de mate van steun die de NAVO-strijdmacht geniet onder de bevolking. Het door het kabinet gelaste onderzoek zal allereerst hierover duidelijkheid moeten scheppen, alvorens de modaliteiten van een eventuele prolongatie aan de orde komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden