Onderzoek integratie

De tijdelijke commissie die een onderzoek doet naar de tekortkomingen van het minderhedenbeleid, kwam vorige week in grote moeilijkheden. Onder druk van het aftreden van Ali Lazrak, die namens de SP in de parlementaire commissie zat, werd het rapport van het Verwey-Jonker Instituut openbaar gemaakt....

Die publicatie was op zichzelf een goede beslissing van de commissie. Iedereen kan nu lezen wat de gewraakte onderzoekers hebben opgeschreven. Het verwijt van politieke vooringenomenheid gevoed door de betrokkenheid van GroenLinks-ideoloog Jan Willem Duyvendak bij het instituut blijkt geen enkele grond te hebben.

Maar al is de integriteit van de onderzoekers boven twijfel verheven, het rapport is onder de maat als basis van een kritische evaluatie van het gevoerde beleid. De onderzoekers blijven gevangen in de papieren werkelijkheid van dertig beleidsnota's. Ze zitten behaaglijk onder de Haagse kaasstolp en doen de massale onvrede onder de kiezers met de falende integratie af als straatrumoer en jaloezie.

Het rapport gaat volledig voorbij aan de afnemende contacten tussen moslimmigranten en Nederlanders. Zelfs een integratiemonitor', dat wil zeggen een voortschrijdende cijferreeks van kengetallen waaruit kan worden opgemaakt of groepen migranten erin slagen in Nederland vooruit te komen, ontbreekt.

De tijdelijke commissie moet dus haar eigen weg zien te vinden, wil zij tenminste tot zinvolle conclusies komen. De deskundigen Scheffer en Van der Zwan deden gisteren zinvolle suggesties voor nader onderzoek door de commissie.

Scheffer typeerde de migratiepolitiek kernachtig als veertig jaar nonchalance'. Doordat de meerderheid van de migranten niet op eigen benen kon staan, raakte de verzorgingsstaat overbelast. Het onvermogen van het sociale bestel om inactieven terug te leiden naar de arbeidsmarkt, veroordeelde de migranten tot een marginaal bestaan. Pogingen van Van der Zwan en andere onderzoekers om tien jaar geleden migranten sancties op te leggen bij misbruik van sociale voorzieningen, stuitten op onwil van politici en uitvoerders.

Van der Zwan veroordeelde de zelfcensuur van de politiek. Om buitenlanders niet in een kwaad daglicht te stellen, moesten hun criminele gedragingen, anti-westerse opvattingen en gebrek aan succes worden verzwegen. Fortuyn kon met dit gebrek aan openheid aan de haal gaan.

De commissie doet er goed aan de suggestie van Scheffer om ook oud VVD-leider Bolkestein te horen, over te nemen. Bolkestein probeerde immers als eerste het debat over de falende integratie van de straat naar de Kamer te brengen. Net als Van der Zwan, ving hij bot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden