Onderzoek in ruil voor potje pies

Claus laat gelukkig graag, mits slechts af en toe, met zich sollen. Als hij in de houdgreep wordt genomen om hem bij wijze van uitzondering te laten urineren in een opvangpotje van de bloedbank, straalt het besef uit zijn ogen: ach, het is weer eens zo ver....

NANDA TROOST

Claus en zijn even oude zus Beatrix hebben beide hun uitnodiging gekregen. Als zij langskomen voor de herhalingsprik tegen niesziekte (à ¿ 49,25, maar de tweede kat krijgt vijftien gulden korting) wordt hun algehele gezondheidstoestand gecontroleerd. Gratis en voor niets, in ruil voor dat potje ochtendurine.

Honden en katten - A. Soede, een van de vijf dierenartsen van de Dierenkliniek in Alphen aan den Rijn, heeft het consequent over 'patiënten' - krijgen sinds kort, als zij worden opgeroepen voor een vaccinatie, vanaf hun zevende jaar ook het aanbod van het onderzoek. Omdat de dieren vanaf die leeftijd nu eenmaal toch wel wat gaat mankeren, terwijl dat dan nog niet altijd zichtbaar is, maar wel gemakkelijk bestreden zou kunnen worden.

Soede: 'De nieren kunnen slechter gaan functioneren, wat met een aangepast dieet gemakkelijk kan worden opgevangen. Staar kan nog worden behandeld als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.' Bovendien lopen de 'patiënten' extra risico tegen de tijd dat de werkingstermijn van de inenting is verstreken en kan wat extra controle nooit kwaad.

Tijdens het consult wordt de kat geprikt, wordt hij bekeken (vacht) en betast (op knobbels). De urine wordt gecontroleerd op bijvoorbeeld bloed en suiker, dat van katers ook op blaasgruis.

Ooit geprobeerd urine uit een kat op te vangen? Bij katten is dat inderdaad altijd een beetje een probleem, erkent de assistente van de dierenartsenpraktijk. Hoe te handelen? Ze legt het geduldig uit. Gebruik krantesnippers in plaats van steentjes, maar niet te veel. 'Na één nacht kan de urine dan zo uit de bak worden gegoten.'

Ooit geprobeerd de urine uit twee katten op te vangen? Een tweede kattebak gebruiken, is het advies. En de katten - en bakken - vooral apart van elkaar houden, want wat er ook gebeurt: de kattepies móet gescheiden worden ingezameld.

Ooit geprobeerd een kat op te sluiten, al is het maar 'ach, voor een nachtje'? Vloerbedekking aan de andere kant van de deur aan flarden gereten, hele nacht wakker gelegen van katteklaagzang.

Toch merkt Soede vooral dat de eigenaren van zijn patiënten het onderzoek op prijs stellen. 'Veel mensen maken er gebruik van.' Of het omgaan met dieren niet wat al te menselijk wordt? 'Ik krijg eerder het omgekeerde te horen. En ik denk dat sommige huisartsen nog wel iets van ons zouden kunnen leren, wat de omgang met de patiënten betreft. We rijden hier gerust in het midden van de nacht uit voor een zieke vogel. Wij verbazen ons er wel eens over hoe bezorgd mensen om hun huisdier kunnen zijn. Maar laat ze hun huisdieren maar in de watten leggen, zo lang een dier normaal kan blijven functioneren en alles in het redelijke blijft.'

En, die Claus. Ooit geprobeerd een tegendraadse kater te proppen in zo'n mandje-speciaal-voor-vervoer-van-katten?

Nanda Troost

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden