Onderzoek gevraagd naar 'geldverspilling' in Primosa-affaire

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke geldverkwisting van de provincie Limburg in het failliete bezoekerscentrum Primosa in Gulpen....

Van onze correspondent

Andre Lammerse

MAASTRICHT

Van Rey wil een commissie van nieuwe Limburgse statenleden formeren die de provinciale bijdragen aan het voormalige bezoekerscentrum moeten onderzoeken. Limburg verloor in 1992 een bouwsubsidie van een half miljoen gulden toen het bezoekerscentrum failliet ging. Kort daarvóór verstrekte de provincie nog een lening van een half miljoen gulden; de helft daarvan verdween in het faillissement.

Vooral de lening die de provincie in maart 1992 verstrekte, twee maanden voor de opening, wekt bij Van Rey bevreemding. Volgens hem had dat als enige bedoeling de officiële opening van Primosa zonder gezichtsverlies te kunnen laten plaatsvinden. Niettemin ging het bezoekerscentrum drie maanden later aan de oplopende schulden ten onder.

Van Rey baseert zijn stelling op het verslag van de Heerlense curator B. Meijs, die het omstreden faillissement onderzocht. Meijs stelt de vier voormalige bewindvoerders bij Primosa, onder wie burgemeester K. Majoor van Meerssen, verantwoordelijk voor het bankroet en een nagelaten schuld van vijf miljoen gulden.

Het educatief centrum moest in 1992 een nieuwe toeristische trekpleister worden in het Zuidlimburgse Heuvelland. In Gulpen werd een peperdure glazen pyramide gebouwd. Primosa verkeerde vóór de bouw al in financiële problemen, maar om het prestigieuze centrum overeind te houden, bleven de overheden geld bijpassen.

In totaal werd er voor tien miljoen gulden in Primosa geïnvesteerd. Vijf maanden na de opening, toen de verwachte massa aan bezoekers uitbleef, werd het faillissement aangevraagd.

Curator Meijs stelt de oud-directeur en de drie voormalige commissarissen hoofdelijk aansprakelijk, omdat ze zich schuldig zouden hebben gemaakt aan financieel wanbeleid. Een van de commissarissen is burgemeester Majoor van Meerssen. Een andere prominent is de oud-commissaris M. Damen, die tot september 1991 burgemeester van Vaals was.

Meijs heeft zijn lijvige verslag vorige week aan de Maastrichtse rechtbank overgedragen. Als de rechtbank zijn conclusies deelt, moeten de voormalige directeur en ex-commissarissen vijf miljoen gulden aan de schuldeisers terugbetalen.

Majoor en Damen hoeven zich geen zorgen te maken over de kosten van hun rechtsbijstand. Daaraan hebben de Heuvellandgemeenten vijftigduizend gulden toegezegd.

Het besluit werd begin juni genomen tijdens een burgemeestersoverleg onder aanvoering van burgemeester P. Houben van Maastricht. Houben, die zelf nauw betrokken was bij de subsidieverlening aan Primosa, wil geen commentaar geven op het besluit.

VVD-fractievoorzitter J. Kuijpers van Valkenburg heeft zich in de gemeenteraad in hoge mate verzet tegen de bijdrage: 'Niemand heeft de burgemeesters gedwongen om in die onderneming te gaan zitten. Als de heren met de grote broek aan fouten hebben gemaakt, moeten ze daarvoor opdraaien. En als hen niets te verwijten valt dan kunnen ze nog altijd hun advocaatkosten terugvorderen bij de tegenpartij. Ik vind dit weer zo'n typisch Limburgse aangelegenheid. Dat bijna niemand z'n mond erover opentrekt, zegt veel over de Limburgse autoriteitenvrees.'

De acht gemeenten uit het Heuvelland die in Primosa investeerden, zagen hun aandelenkapitaal van twee miljoen gulden verdwijnen. Maastricht raakte alleen al een miljoen kwijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden