Onderzoek: eenderde verdachten buitenlander

Eenderde van de mensen die verdacht worden van een misdrijf is van buitenlandse afkomst. Antillianen en Marokkanen komen gemiddeld vijf keer zo vaak met de politie in aanraking als de doorsnee burger....

In 1998 kregen 182 duizend verdachten van een misdrijf een proces-verbaal. Van hen is 31,4 procent van buitenlandse afkomst, aldus het rapport Allochtone verdachten in 1998. Voor het eerst werden daarin alle bevolkingsgroepen van buitenlandse afkomst betrokken, met inbegrip van asielzoekers die zich hier gevestigd hebben.

Onlangs ontstond een discussie over criminaliteit onder asielzoekers, nadat burgemeester Wallage van Groningen daarover alarm had geslagen. De schrijvers van het nu gepubliceerde rapport delen zijn zorgen en vragen aandacht voor het probleem. Burgers uit het voormalige Joegoslavië worden bijvoorbeeld vier maal zo vaak opgepakt als de gemiddelde burger.

Dat 31,4 procent van alle verdachten van buitenlandse komaf is, is volgens de onderzoekers een ondergrens. Geteld zijn alleen verdachten die in het buitenland geboren zijn of een buitenlandse nationaliteit hebben. Van de gedetineerden in de gevangenis ligt het percentage dat in het buitenland geboren is overigens nog hoger: 53 procent.

Het meest in het oog springt de criminaliteit onder Antillianen, zowel mannen als vrouwen. Zij worden zesenhalf maal zo vaak van een misdrijf verdacht als de gemiddelde burger. Van de 60 duizend Antillianen in Nederland werden er in 1998 vijfduizend (8,4 procent) verdacht van een misdrijf.

Daarna volgt de groep 'overig Afrika' (zonder Marokko) met een oververtegenwoordiging van bijna vijf. Hierbij gaat het vooral om Noord-Afrikanen (zoals Algerijnen). Op de derde plaats staan de Marokkanen met een oververtegenwoording van ruim vier.

Marokkaanse criminelen veroorzaken volgens de rapporteurs de meeste overlast, omdat zij in absolute aantallen verreweg de grootste groep zijn. Van alle 18-jarige Marokkanen werd in het peiljaar 12,8 procent verdacht van een misdrijf, tegen een gemiddelde van 3,5 procent voor alle 18-jarigen. Bij Marokkaanse jongeren die hier geboren zijn, neemt de criminaliteit eerder toe dan af.

De jongerencriminaliteit is het hoogst onder Oost-Europeanen. Van de 16-jarigen onder hen komt bijna 17 procent in aanraking met de politie.

Turken en Aziaten komen relatief gunstig tevoorschijn uit de statistieken, met een oververtegenwoordiging van ruim twee. Autochtone Nederlanders en Indonesiërs zijn ondervertegenwoordigd.

De onderzoekers verklaren de criminaliteit voor de helft uit sociaal-economische achterstand. Daarnaast zou gebrek aan verbondenheid met Nederland een rol kunnen spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden