Onderzoek darmkanker uitgesteld

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker, dat in september zou aanvangen, wordt vier maanden uitgesteld. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Het was de bedoeling om dit najaar een eerste groep ouderen een ontlastingstest toe te sturen. De komende jaren zouden dan geleidelijk aan meer lichtingen volgen. Reden voor de vertraging is de gerezen twijfel over de kwaliteit van de test. Het RIVM, verantwoordelijk voor de invoering van het landelijke onderzoek, koos dit voorjaar na een Europese aanbesteding voor een hele andere test dan waarmee in Nederland sinds 2006 proefbevolkingsonderzoek is gedaan.

Die Italiaanse test, de FOB Gold, is goedkoper maar volgens critici ook onbetrouwbaarder: het aantal vals-positieven zou groter zijn. Daardoor zouden te veel ouderen onnodig een kijkonderzoek van de darmen moeten ondergaan. Met zo'n kijkonderzoek (een coloscopie) kunnen poliepen, de voorstadia van kanker, worden opgespoord en verwijderd.

Vanwege die onrust werd de pilot- studie, die in mei in Rotterdam zou aanvangen, uitgesteld. Dat onderzoek, met 2.500 deelnemers, was bedoeld om te controleren of alles (van voorlichting tot aan de capaciteit in ziekenhuizen) op orde is. De Gezondheidsraad adviseerde in april om bij die pilot alleen een 'bewezen valide test' te gebruiken. Als toch zou worden vastgehouden aan de Italiaanse FOB Gold zou die in een klinisch onderzoek moeten worden vergeleken met de traditionele test.

Maar Schippers oordeelt na gesprekken met deskundigen dat nog meer uitstel niet gegrond is. De FOB Gold-test is inmiddels verbeterd. De onderzoeksresultaten van beide testen zijn opnieuw nagerekend en die leveren vergelijkbare uitkomsten op. Volgens de deskundigen is het daarom verantwoord om de Italiaanse test (door critici eerder 'de Fyra onder de poeptesten' genoemd) in te zetten. De pilotstudie vangt aan in september en als zich daarbij geen grote problemen voordoen, volgt het landelijke onderzoek in januari volgend jaar.

Schippers wil de kwaliteit van de nieuwe test wel nauwlettend in de gaten houden. Daartoe worden de resultaten van de FOB Gold (bijvoorbeeld het aantal opgespoorde gevallen van kanker of het aantal vals-positieven) na verloop van tijd vergeleken met de resultaten van de vertrouwde test waarmee in Nederland jarenlang ervaring is opgedaan.

Juist bij een onderzoek dat door de overheid wordt uitgevoerd, moeten deelnemers erop kunnen vertrouwen dat de kwaliteit goed is, aldus Schippers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden