NieuwsAmsterdam

Onderzoek Dam-demonstratie: slordige besluitvorming, ‘faalfactoren’ hadden tot groter incident kunnen leiden

De besluitvorming voor en tijdens de demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam was slordig. De driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie heeft daarbij bovendien als een overlegorgaan niet gefunctioneerd. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek.

Demonstranten tijdens het protest op de Dam op 1 juni.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Demonstranten tijdens het protest op de Dam op 1 juni.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In het onderzoek, dat burgemeester Femke Halsema heeft laten uitvoeren, worden ‘faalfactoren’ besproken, die onder net andere condities tot een groter incident hadden kunnen leiden. ‘Ieder incident, iedere ‘near miss’, legt zwakke punten in de werkwijze bloot. De 1 juni-demonstratie is geen uitzondering’, schrijven de onderzoekers.

Zo stellen ze dat er sprake was van een slordig proces, omdat betrokkenen achteraf moesten bediscussiëren hoe de besluitvorming over de handhaving verliep. ‘De demonstratie gaf aanleiding tot een mate van improvisatie op het bestuurlijke niveau die onnodig zou moeten zijn en die tot slordigheden leidde’, schrijven de onderzoekers. Ook het communiceren per WhatsApp zorgde voor onduidelijkheid over wie bij welk besluit betrokken was.

Verder lezen

Hoe de relatie tussen Halsema en ‘De T.’ uitgroeide tot een wederzijdse obsessie
De Telegraaf laat geen kans voorbij gaan om Femke Halsema aan te vallen. Die heeft na al die jaren het juiste antwoord daarop niet gevonden, bleek uit haar paniekerige appje aan minister Grapperhaus over de berichtgeving van de krant.

Appjes tonen harde botsing tussen Halsema en Grapperhaus over demonstratie op de Dam
Burgemeester Halsema voelde al vroeg nattigheid over de uit de hand gelopen demonstratie op de Dam. Dat blijkt uit vrijgegeven appverkeer tussen haar en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Dit zijn de pijnpunten rondom het optreden van Femke Halsema
Volgende week wacht de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema een motie van wantrouwen omdat ze niet ingreep bij een te drukke demonstratie. Welke zaken liggen precies gevoelig?

Rondvraag: had Halsema de betoging moeten beëindigen?
De vreedzame demonstratie tegen racistisch politiegeweld in Amsterdam leidde tot woede achteraf. Kunnen demonstraties verboden worden? ‘Daar moet je in een democratie nooit aan willen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden