Update

Onderzoek CIA: Russen wilden Trump laten winnen

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA concludeert dat Rusland heeft geprobeerd om de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. De Russen wilden niet alleen het vertrouwen in het systeem ondermijnen, maar Donald Trump in het zadel helpen. Dat blijkt uit een geheim onderzoek van de CIA, meldt The Washington Post.

Donald Trump Beeld afp
Donald TrumpBeeld afp

Dat is een stap verder dan de officiële lezing tot dusver. De inlichtingendiensten hebben wel gezegd dat de Russen achter de hack van de Democratische partij zitten, maar nog niet welk doel ze daarmee hadden.

In een reactie zegt Donald Trump nog steeds niet te geloven dat de CIA zich ermee heeft bemoeid, en trekt de inlichtingendienst in twijfel: 'Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had. De verkiezingen zijn lang en breed achter de rug met een van de grootste overwinningen in het Kiescollege van de geschiedenis. Het is tijd om verder te gaan en Amerika weer groots te maken.'

De regering-Obama heeft in de aanloop naar de verkiezingen wel verklaard dat de Russische overheid hacks had laten uitvoeren op Amerikaanse politieke partijen, personen en instituten, maar niet hoe ver die aanvallen reikten en wie de specifieke doelwitten waren.

Groot onderzoek

President Obama liet vrijdag weten een rapport op te stellen over wat de Russen nu precies voor invloed hebben gehad in de Amerikaanse verkiezingen. Met de aankondiging van de 'full review' door de veiligheidsadviseur van Obama, Lisa Monaco, komt het Russische gerommel weer terug in het brandpunt van de aandacht.

'We zijn misschien wel in een nieuwe fase [van cyberaanvallen] beland', zei Monaco tijdens een gesprek met de Christian Science Monitor. 'Het is nu aan ons om dat te inventariseren, tegen het licht te houden, te begrijpen wat het betekent en er lessen uit te trekken.'

Donald Trump Beeld afp
Donald TrumpBeeld afp

'Iedereen kan achter de hack zitten'

Trump zei eerder al in een interview met Time Magazine, ter ere van zijn verkiezing tot Persoon van het Jaar, dat iedereen achter de hacks kan hebben gezeten. 'Ik geloof niet dat zij zich ermee hebben bemoeid', zei hij over de Russen. 'Het kan Rusland zijn geweest. Het kan China zijn geweest. En het kan een of andere jongen in New Jersey zijn geweest. Het kunnen heel veel anderen zijn geweest.'

Die houding baarde Obama zorgen, zeiden regeringsbronnen vrijdag tegen NBC. 'Obama is er niet gerust op dat Rusland wordt gestraft voor zijn daden, tenzij hij nu handelt.'

null Beeld afp
Beeld afp

Deze zomer al zagen cybersecuritybedrijven de hand van Rusland in de hacks. Ze ontdekten virussen met de codenamen Cozy Bear en Fancy Bear in de computers van de Democratische Partij, die worden toegeschreven aan de Russische geheime diensten GRU en FSB. Ook werden sporen van hackers gevonden in kiezersbestanden, maar de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben geen bewijs gevonden dat er met de verkiezingsuitslagen zelf is gerommeld.

Onduidelijk is of de review van het Witte Huis betekent dat er nieuw onderzoek wordt gedaan. De FBI is al maanden bezig met onderzoek naar de hacks van duizenden emails van de Democratische partij en van Hillary Clintons campagneleider John Podesta, die op cruciale momenten tijdens de verkiezingscampagne door Wikileaks werden gepubliceerd.

Te veel openbaarheid

Onduidelijk is ook of de resultaten van het onderzoek publiek zullen worden gemaakt; het is mogelijk dat die alleen worden gedeeld met congresleden. Monaco is bang dat te veel openbaarheid zal verraden hoe de elektronische contraspionage in zijn werk gaat, en dat toekomstige hackers daarop zullen anticiperen.

De afgelopen weken drongen zowel Democratische als Republikeinse politici aan op nader onderzoek. Zeven Democratische senatoren stelden in een brief twee weken geleden dat er 'meer informatie' is over de hacks, en dat die informatie, nu nog geheim, beschikbaar moet worden gemaakt. Sommige Democratische volksvertegenwoordigers willen dat een onafhankelijke commissie wordt ingesteld die onderzoek gaat doen. Republikeinse senatoren willen volgend jaar publieke hoorzittingen organiseren over de Russische bemoeienis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden