Onderzoek Bluf-advertentie pleit Cramer vrij

Een onderzoeksbureau heeft geen bewijs kunnen vinden dat minister Cramer van Milieu destijds toestemming heeft gegeven voor een advertentie van het krakersblad Bluf!.

Voor CDA en PvdA is hiermee de kous af. Vicefractievoorzitter Liesbeth Spies van het CDA en haar PvdA-collega Jeroen Dijsselbloem zeggen de discussie over Cramer te willen sluiten.

Maar de VVD noemt het rapport van Ernst & Young teleurstellend. Tweede Kamerlid Helma Neppérus wil een debat over de zaak met premier Jan Peter Balkenende. Ook wil ze dat de premier met Cramer gaat praten over wat er in 1986 precies is gebeurd. PVV-leider Geert Wilders wil een motie van wantrouwen indienen tegen de milieuminister. Hij acht de PvdA-bewindsvrouw verantwoordelijk voor de publicatie van gestolen plannen voor nieuwe kerncentrales in het krakersblad Bluf! in de jaren ‘80. Daarom moet ze volgens hem opstappen.

Geheime plannen
Bluf! publiceerde in de jaren ‘80 geheime plannen voor de bouw van nieuwe kerncentrales, die gestolen waren uit het ministerie van Economische Zaken. In juni 1986 verscheen in de Volksrant een advertentie voor steun aan Bluf!, dat een vervolging door het Openbaar Ministerie boven het hoofd hing.

Een van de ondertekenaars van de advertentie was Cramer, destijds voorzitter van Milieudefensie. Haar naam werd daarin overigens abusievelijk gespeld als Jaqueline Kramer.

Cramer zegt zich niet te kunnen herinneren ooit toestemming te hebben gegeven voor haar handtekening. Ernst & Young, dat op haar verzoek een onafhankelijk onderzoek verricht, bevestigt haar lezing vooralsnog. Het bureau heeft met een groot aantal mensen gesproken wier naam ook onder de advertentie stond of die bij Bluf! of Milieudefensie werkten. Geen van hen kan zich herinneren dat Cramer is benaderd. Wegens tijdgebrek is het onderzoek nog niet afgerond.

De advertentie ten gunste van Bluf! dook twee weken geleden plotseling op na het aftreden van het GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak. Hij was in de jaren ‘80 redacteur van Bluf!. Duyvendak raakte in opspraak toen hij bekende destijds ook betrokken te zijn geweest bij de diefstal van de plannen voor nieuwe kerncentrales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden