‘Onderzoek asielzaken op leugens’

Minister Bot van Buitenlandse Zaken vindt dat zijn collega Verdonk (Vreemdelingenzaken) alle zaken moet onderzoeken, waarin de Nederlandse nationaliteit nooit blijkt te zijn verleend vanwege leugens over een naam of geboortedatum....

Van onze verslaggevers

‘Ik denk dat iedereen die op dezelfde specifieke feiten het Nederlanderschap verliest, opnieuw zou moeten worden getest’, zei Bot zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed naar aanleiding van de kwestie rond Hirsi Ali. Het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid heeft bij de aanvraag tot naturalisatie gelogen over haar naam en geboortedatum, waardoor zij het Nederlanderschap nooit blijkt te hebben verkregen.

De Tweede Kamer wil dat Verdonk er alles aan doet om Hirsi Ali het Nederlanderschap te laten behouden. De minister zei afgelopen vrijdag dat zij er niet aan twijfelt dat dit zal gebeuren. Dit roept de vraag op of anderen die nooit het Nederlanderschap blijken te hebben verkregen vanwege leugens over hun personalia, dezelfde behandeling moeten krijgen. Volgens Verdonk zijn sinds 2003 ‘tientallen’ soortgelijke gevallen geweest.

De VVD-bewindsvrouw heeft verbaasd gereageerd op de oproep van Bot. ‘Dat is niet in de ministerraad besproken’, zei zij zaterdag tegen De Telegraaf.

Vice-premier Zalm bevestigde dit weekeinde dat hij in 2002 is geïnformeerd over de risico’s die een Kamerlidmaatschap van Hirsi Ali met zich zouden meebrengen. ‘In elk geval door de IND. Of de AIVD daarbij ook betrokken was, kan ik mij niet meer herinneren’, zei hij. Zalm was in 2002 partijleider van de VVD.

Het overleg ging volgens hem alleen over ‘de politieke en maatschappelijke risico’s’ van Hirsi Ali’s komst naar de Kamer. ‘Er is ons gewezen op de scherpe politieke stellingname van Hirsi Ali en over de gevolgen die dat zowel binnen als buiten de Tweede Kamer zou kunnen hebben. Maar over haar eventuele illegaliteit, het niet hebben van de Nederlandse nationaliteit, is nooit iets gezegd.’

Vrijdag lekte uit dat in een memo van de immigratiedienst IND uit 2002 staat, dat de inlichtingendienst AIVD overleg heeft gehad met de VVD-top over de ‘risico’s’ rond Hirsi Ali. De memo gaat over de twijfel die bij de IND bestaat over de naam en het vluchtverhaal van Hirsi Ali, die in januari 2003 toetrad tot de Kamer. In de memo staat ook dat de VVD-top zich bewust was van de risico’s rond haar. De vraag is of de partijleiding wist dat Hirsi Ali een valse naam had gebruikt en dat zij daardoor nooit Nederlandse is geworden en niet in de Kamer had mogen zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden