Onderzoek afgesloten in Frans Elf-schandaal

De Franse rechters-commissarissen die zich jarenlang hebben ingegraven in het Elf-schandaal, hebben hun onderzoek afgesloten. Waarschijnlijk volgend jaar zal het grootste smeergeld-schandaal uit de Franse geschiedenis in de rechtszaal behandeld worden....

Veertig mensen zullen in staat van beschuldiging worden gesteld. De belangrijkste van hen is Charles Pasqua, de gaullistische oud-minister van Binnenlandse Zaken in de regering van premier Edouard Balladur (1993-'95). Hij heeft zich onlangs kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van april, en zou tussen 1992 en 1997 op kosten van Elf hebben gevlogen.

De meeste andere grote vissen zijn bekend van het verwante Elf-proces dat zich vorig jaar in Parijs ontrolde. Loïk Le Floch Prigent, ex-president-directeur van het toenmalige staatsoliebedrijf, wordt beschuldigd van 'misbruik van bedrijfsmiddelen'. Evenzo Alfred Sirven, oud-directeur algemene zaken van Elf. Hij wordt gezien als het brein in het huidige dossier.

Sirven werd in februari vorig jaar op de Filipijnen gearresteerd, waar hij was ondergedoken om aan de Franse justitie te ontsnappen. Sirven en Le Floch werden vorig jaar veroordeeld, omdat ze zouden hebben meegewerkt aan het omkopen van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas.

Ditmaal gaat het justitie niet meer om die betrekkelijk kleine affaire, maar om de verdwijning van honderden miljoenen euro's uit de Elf-kas.

Het proces moet ook een licht werpen op de illegale miljoenencadeaus aan de Christen-Democratische Unie (CDU) van de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl begin jaren negentig, toen Elf de olieraffinaderij in het (Oost-)Duitse Leuna overnam.

De betrokken rechters-commissarissen hebben herhaaldelijk laten weten dat het onmogelijk is de onafzienbare Elfzaak tot in de finesses te ontrafelen. Momenteel is sprake van driehonderd delen processtukken.

De onderzoekers, die meer dan zeven jaar op deze zaak hebben gewerkt, hebben geoordeeld dat het verstandiger is het dossier te sluiten en voor de rechter te brengen dan eindeloos en vruchteloos door te graven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden