Onderzoek aanpak van prachtwijk

De Algemene Rekenkamer gaat de wijkenaanpak onderzoeken. Dat meldt minister Vogelaar (Wonen, Wijken, Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Uit die brief blijkt ook dat een half jaar na het akkoord tussen Vogelaar en corporatiekoepel Aedes minder dan 50 miljoen van de door de corporaties voor de Vogelaarwijken toegezegde 250 miljoen euro per jaar is geregeld.

De stap van de Rekenkamer is uniek. Tot dusver deed de Algemene Rekenkamer vooral onderzoeken die waren aangekondigd in haar jaarplan, en als de Tweede Kamer daarom vroeg. Een woordvoerder noemt als aanleiding ‘de hele discussie die gaande is’ over de wijkaanpak. ‘Daarin zagen wij voldoende aanleiding.’

Vanaf het begin is de discussie gekenmerkt door twijfel aan nut en noodzaak van een heel nieuwe hersteloperatie, bovenop bestaande projecten voor de veertig wijken. De wijze van selectie van die wijken stuitte op scepsis, evenals de claim van Vogelaar dat zij ervoor ging zorgen dat in die wijken in tien jaar 2,5 miljard euro extra zou worden gepompt.

Kenners kunnen zich geen geval herinneren waarin de Rekenkamer zo vroeg in een proces een onderzoek aankondigde. Maar volgens een woordvoerder van de Rekenkamer moet er niet te veel gezocht worden achter het initiatief. ‘We willen in de toekomst vaker korter lopende onderzoeken doen naar zaken die dichter op de actualiteit zitten.’

Op 1 maart hadden voor alle veertig wijken zogenoemde charters klaar moeten zijn voor ondertekening door de betrokken achttien gemeenten en de minister. In vijftien wijken is het inmiddels zover. Maar in de overige 25 wijken zijn er nog steeds geen akkoorden tussen de gemeenten en de plaatselijke corporaties, of moeten die nog verder worden uitgewerkt.

Volgens Vogelaar zullen ook die charters uiterlijk 1 juni kunnen worden ondertekend. ‘Daarmee is de planvorming en de financiering van de wijkenaanpak op een oor na gevild’, meldt ze in een persbericht.

Maar die ondertekening is niet alleen van haar afhankelijk. Zo weigeren de grote steden te ondertekenen als niet ook het Rijk met extra geld over de brug komt. ‘Zoals het er nu voor staat, teken ik níet’, zegt de Haagse wethouder Marnix Norder.

Vogelaar kwam in september met Aedes overeen dat de corporaties jaarlijks 250 miljoen euro extra zullen investeren in de veertig Vogelaarwijken. Vervolgens kende Vogelaar elk van die wijken een bedrag toe.

Met de reeds ondertekende charters in negen gemeenten is 46,6 miljoen euro gemoeid. Maar de grootste bedragen gaan naar de gemeenten waar de zaak nog niet rond is, zoals de vier grote steden. Die bedragen omvatten in totaal 203,4 miljoen euro. Over dat bedrag moet Vogelaar nog een definitieve beslissing nemen.

Heet hangijzer daarbij is of het wel echt nieuw geld is. Vogelaar heeft gezegd dat alle investeringen die zijn afgesproken vóór 16 juli 2007 worden beschouwd als oud.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden