Onderzoek aandeelhouders gedwarsboomd door commissarissen Ook accountant laat noodlijdend Satcom vallen

Naast de Rabobank heeft ook het accountantskantoor Price Waterhouse zijn handen van het zieltogende telecommunicatiefonds Satcom afgetrokken. De accountant van Satcom heeft de goedkeurende verklaring in het jaarverslag van 1993 alsnog ingetrokken....

Van onze economische redactie

WADDINXVEEN

Eerder maakte de huisbankier van Satcom, de Rabobank Gouda, bekend de kredietverlening te staken. Satcom is inmiddels door het beursbestuur van de officiële parallelmarkt verwijderd. Sinds dinsdag staan de aandelen op het zogeheten strafbankje genoteerd, waar de koers in twee dagen daalde van 9,50 tot 2,60 gulden.

Gisteren werd duidelijk dat het Satcom-management het eveneens met een andere partij aan de stok heeft. De raad van commissarissen heeft een commissie van aandeelhouders namelijk geen toestemming gegeven om de boeken van het bedrijf te controleren.

Deze commissie werd geïnstalleerd nadat verdenkingen de kop opstaken dat er bij Satcom sprake is van wanbeleid. De directie van het fonds liet de aandeelhouders op 16 juni weten vorig jaar een verlies te hebben geleden van 2 miljoen gulden bij een omzet van 25 miljoen. Bij de beursintroductie in maart 1993 voorspelde het concern nog een winst van 2,5 miljoen gulden op een omzet van 75 miljoen.

In mei besloten aandeelhouders samen met de bestuurders en commissarissen om een aandeelhouderscommissie te installeren. Die moest kijken of Satcom de zaken goed had voorgespiegeld bij de publikatie van het prospectus.

Maar naar nu blijkt weigeren de commissarissen de aandeelhouders in de boeken te laten kijken. Afgelopen maandag zijn ze alsnog van gedachten veranderd. Tijdens de officiële jaarvergadering op Curaçao lanceerden zij het voorstel om de werkzaamheden van de commissie tot nader order op te schorten.

Voor de aandeelhouderscommissie komt het besluit van de commissarissen als een 'volslagen verrassing', temeer daar de toezichthouders op 16 juni, tijdens een informatieve aandeelhoudersbijeenkomst, zelf hebben ingestemd met het onderzoek. 'Wij voelen ons genomen', verklaarde J. van der Beek, lid van de aandeelhouderscommissie.

Volgens Van der Beek geeft de handelwijze van de Satcom-commissarissen 'voedsel aan speculaties over misleiding door bestuurders en commissarissen'.

Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen, W. Zegveld, is er geen sprake van dat de raad wil voorkomen dat de aandeelhouders inzage krijgen in de boeken. 'We zijn druk in gesprek met de bank. Dat heeft momenteel de eerste prioriteit. Bovendien heeft de beurs ons laten weten dat inzage door de commissie mogelijk kan leiden tot onevenwichtige informatievoorziening. Maar van afschermen is geen sprake. We schorten het onderzoek slechts op. Zodra de besprekingen met de bank zijn afgerond, zijn ze van harte welkom.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden