Lezersbijdrage

Onderwijzers staan helemaal onder aan de ladder

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van vrijdag 3 april.

Uit het hart gegrepen

Het artikel onder de kop 'Onderwijs lijdt onder druk inspectie' is me uit het hart gegrepen. Het is inderdaad een droevige ontwikkeling dat de mensen voor de klas onder druk van de Onderwijsinspectie tegenwoordig vaak meer bezig zijn met het bijhouden van de administratie dan met de leerlingen. 'Heb jij je administratie al op orde?', is anno 2015 de belangrijkste vraag tijdens de personeelsvergaderingen.

Officieel gebeurt het allemaal onder het motto 'Zo verbeteren we het onderwijs', maar in werkelijkheid is het een manier om de man of vrouw voor de klas effectief te kunnen controleren.

Tegenwoordig staan de onderwijzers helaas helemaal onder aan de ladder in onderwijsland en zijn ze nog slechts uitvoerders van door bureaucraten bedachte plannen.

Gerrit Boxem, onderwijzer te Hoogeveen

Niet verwonderlijk

Dat er ophef is op scholen over mogelijk bezoek van de inspectie is niet zo verwonderlijk. Net als bij de bakker of de dokter vindt men het op school niet leuk als een specialist komt kijken of men zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn om het dure belastinggeld in het onderwijs goed te besteden. Eigenlijk is die opschudding daarom dus raar.

De onderwijsbonden en de werkgevers is het gelukt om een stormpje te veroorzaken. In de klas wordt zo hard gewerkt dat bemoeienis van buitenaf eigenlijk echt niet kan, zo wil men ons doen geloven.

Het onderwijs weet zelf het best hoe de euro's besteed kunnen worden en men heeft geen tijd om vervelende vragen te beantwoorden. Van ouders horen we ondertussen niets en ook de leerlingen zelf blijven stil.

Jammer dat er geen actieve bond van ouders of leerlingen is die naast de besturen en de onderwijsbonden laat weten wat men vindt van de Onderwijsinspectie.

Pierre Diederen, leraar natuurkunde, Roermond

Vooruitziende blik

Sir Peter Tapsell heeft net op 85-jarige leeftijd afscheid genomen van het Britse Lagerhuis, waarvan hij vanaf 1959 onafgebroken deel heeft uitgemaakt. Hij heeft Churchill nog meegemaakt. Churchill woonde tot op late leeftijd - in een rolstoel - de parlementsvergaderingen bij. Alle beginnende parlementariërs moesten een soort vuurdoop doorstaan. Deze bestond eruit om te proberen een gesprek aan te knopen met de grote Churchill.

In de rookkamer van het parlement probeerde Tapsell de brandy drinkende en sigaren rokende Churchill tot twee keer toe aan de praat te krijgen. Dit mislukte totaal. Echter na een lange stilte van wel tien minuten, legde Churchill zijn hand op die van Tapsell en zei toen: 'Never trust the bankers!' De grote staatsman en Nobelprijswinnaar voor de literatuur had een vooruitziende blik.

Han Steenman, Deventer

In verwarring

Mooi 1-aprilbericht over de FIOD die met een schatkaart een crimineel fortuin opgraaft in een bos (Ten eerste). Maar een beetje argwanend geworden vind ik juist op die dag meer verdachte krantenkoppen: blz. 2: Koning valt niet in de smaak; blz. 8: In Frankrijk mag hoerenlopen weer; blz. 15: Nigeriaanse machtswisseling via de stembus; blz. 12: In Brazilië nemen ook de mannen nieuwe borsten; blz. 37: Ander Oranje is soms zelfs frivool.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is nog waar ook.

Peter Sluiter, Amsterdam

Doet u het gratis dan?

Laura Bromet (wethouder in Waterland) verbaast zich in haar opiniebijdrage erover dat mensen die in de WW zitten niet als vrijwilliger voor buschauffeur mogen spelen. Dit in tegenstelling tot de afspraak met het UWV op landelijk niveau.

In Waterland worden vrijwilligers ingezet op de bus, omdat er geen lijndienst meer is. Vanuit de bijstand, waar de gemeente zelf over gaat, mag dit wél met behoud van uitkering.

Met stijgende verbazing en toenemende irritatie las ik deze bijdrage van de wethouder van GroenLinks.

Mevrouw Bromet mag ik u eens een vraag stellen: is buschauffeur niet gewoon een beroep waartegenover een beloning behoort te staan en waarvoor ook de bijstand niet voor is bedoeld?

Misschien een idee: u stort u schadeloosstelling plus onkostenvergoeding terug aan Waterland en bent wethouder als vrijwilliger. Zoals de meeste politici?

Nico van der Kolk, Hilversum

Tikje kolonialistisch

In het artikel over de slechtlopende middelbare school op Bonaire maakt Sjoerd Slagter, lid van de VO-raad, de sectororganisatie van middelbare scholen, wel een heel grote misstap. In het stukje waarin wordt verteld dat op de eilanden Sint Eustatius en Saba nu een Nederlandse directeur zit en het daar wel goed loopt, zegt hij dat hij verwacht dat 'inheemse mensen het binnen afzienbare tijd zullen kunnen overnemen'.

Met dit soort bewoordingen weet je zeker dat je op Bonaire geen poot aan de grond krijgt. Als dit niet getuigt van een in elk geval latente vorm van neokolonialisme, dan weet ik het ook niet meer.

Martijn Brakman, Eelde

In gesprek met het ijs

Zoals vroeger 'schaatsers in gesprek met het ijs' gingen, zo moet nu volgens Alexander Rinnooy Kan 'de wetenschap in gesprek met de burger'. Het is onduidelijk wat dat betekent, en de duidelijkste reactie komt van wetenschapper Vincent Icke: 'Wensen vanuit de maatschappij zijn natuurlijk gerechtvaardigd, maar niet in de vorm van een boodschappenlijstje voor de wetenschap. Dat doe je ook niet voor de programmering van het Concertgebouw of het Stedelijk Museum.' Hij zegt het diplomatieker, maar hij bedoelt: flauwekul!

F.W. Steutel, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden