Onderwijzend personeel krijgt uitkering niet na 26, maar na 37 weken Ritzen gaat recht op wachtgeld beperken

Minister Ritzen van Onderwijs wil het recht op wachtgeld beperken. Onderwijzend personeel moet minstens 37 weken gewerkt hebben, voordat het recht heeft op een werkloosheidsuitkering (wachtgeld)....

Van onze verslaggeefster

ZOETERMEER

Ritzen heeft dit maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. In de brief legt hij uit hoe hij het wachtgeldprobleem denkt aan te pakken. De werkloosheidsuitkering voor onderwijzend personeel kost hem dit jaar 82 miljoen meer dan vorig jaar.

Om te voorkomen dat de kosten volgend jaar weer tegenvallen, komt Ritzen met een reeks maatregelen. Leraren en docenten hebben nu al na 26 weken recht op wachtgeld terwijl werknemers uit de marktsector pas na 36 weken rechten hebben op ww. 'De eis voor wachtgeld moet aangescherpt worden naar 37 weken', zo schrijft Ritzen in de brief.

Verder wil hij strenger toezien op de 'ongeschiktheidsverklaring'. Sommige scholen blijken ongemotiveerd ouder personeel eenvoudigweg in de wachtgeldregeling te dumpen door hen 'ongeschikt voor het onderwijs' te verklaren. De oudere docent gaat hiermee akkoord omdat hij zelf ook geen zin meer heeft om te werken. Het afgelopen jaar is dit aantal met 44 procent toegenomen, wat neerkomt op 175 leraren.

Ritzen kondigde een 'uitgebreid en diepgaand' onderzoek aan naar de oorzaak van de stijgende wachtgelduitgaven. Gemiddeld zijn de uitgaven sinds 1985 jaarlijks met 10 procent gestegen. Het onderzoek zal door meerdere bureaus en enkele onafhankelijke deskundigen worden uitgevoerd. Ze moeten over een half jaar met een eerste rapportage komen.

De oorzaak van het groeiende aantal wachtgelders moet vooral in het basis- en voortgezet onderwijs worden gezocht, zo blijkt uit de brief. De wachtgelduitgaven in het basisonderwijs zijn het afgelopen jaar met 20 procent gestegen. In het voortgezet onderwijs stegen de wachtgelduitgaven met 14 procent. In het beroepsonderwijs stegen de kosten met 8 procent.

Uit het hoger onderwijs kwamen positievere berichten. In het hoger beroepsonderwijs moest slechts 2 procent meer aan wachtgelden worden uitgegeven. Wellicht komt dit door de hoge boetes die de hogescholen krijgen wanneer ze iemand ontslaan. De universiteiten waren zelfs tien miljoen gulden (3 procent) minder kwijt dan vorig jaar. De universiteiten krijgen een vaste pot wachtgeld waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden