Onderwijzen met kunst- en vliegwerk

Toen ik las dat studenten van universiteiten steeds dommer worden (Binnenland, 26 juni), dacht ik: wat verwacht je van een politiek die de afgelopen decennia de nadruk heeft gelegd op de financiering van met name het lager en een deel van het middelbaar onderwijs?...

De teneur van het artikel had eerder moeten zijn: ‘ondanks onverantwoorde bezuinigingen in de afgelopen decennia valt het nog mee met het dalende onderwijsniveau. Hoe kan het dat het niet veel erger is?’

De oorzaak ligt er vooral in dat de docenten op de universiteiten door allerlei kunst- en vliegwerk bezig zijn de eindjes aan elkaar te knopen zodat in ieder geval het onderwijs nog een beetje in de lucht wordt gehouden. Vooral bij de faculteiten met veel studenten, zoals rechten, economie en psychologie, wordt roofbouw gepleegd op de medewerkers.

Daar is nog nauwelijks tijd om fatsoenlijk onderzoek te doen.

Minister Plasterk kent een heel andere hoek van het universitaire bedrijf, de natuurwetenschappen, die in de regel naar verhouding worden over-gefinancierd met gelden die de grote faculteiten verdienen.

Bovendien is voor die hoek van de wetenschap nog extra geld te verdienen, bijvoorbeeld bij NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). In werkelijkheid is het op de grote faculteiten dus nog veel erger dan onze minister heeft meegemaakt.

Daarom een oproep aan minister Plasterk en de Nederlandse politiek: red het Nederlandse hoger onderwijs door snel extra middelen in te zetten.

Goed onderzoek leidt tot hogere niveaus in het onderwijs: de enige mogelijkheid om serieus te werken aan de Nederlandse kenniseconomie.

Alleen het financieren van enkele excellente onderzoekers is onvoldoende: de versterking moet in de breedte plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden