Onderwijsveld niet blij met ‘hobby’s’ nieuwe minister

‘Wat maakt het ook uit, het zijn maar kinderen tenslotte.’ En: ‘Zuster komt zo, dokter heeft geen tijd.’..

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Onder pseudoniemen als Hendrikush, Mark79 en S. Stevin spuien onderwijzers op de website Beter Onderwijs Nederland (BON) hun kritiek op de nieuwe portefeuilleverdeling op het ministerie van Onderwijs. Niet de nieuwe minister Ronald Plasterk (PvdA) krijgt de ‘probleemportefeuille’ voortgezet onderwijs en mbo, maar CDA-staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

Volgens critici gaat de minister zich vooral bezighouden met zijn hobby’s hoger onderwijs, wetenschap, media en cultuur. De urgente problemen vallen ‘slechts’ onder een staatssecretaris die niet bij de kabinetsvergadering zit. Het vmbo, het nieuwe leren, het gebrek aan lesuren, het lerarentekort: ‘blijkbaar geen speerpunt van de nieuwe combi’, schrijft ‘Lex M’.

Bronnen rond de formatie steken het niet onder stoelen of banken: de portefeuilleverdeling op Onderwijs ‘heeft alles te maken met personen’. Hoewel de onderhandelaars Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) formeel eerst de portefeuilleverdeling hebben afgesproken en pas daarna de ‘poppetjes’ erbij zochten, is volgens betrokkenen duidelijk dat de indeling op de ‘leest-Plasterk’ is geschoeid. Als hoogleraar ontwikkelingsgenetica en directeur van het Hubrecht Laboratorium is Plasterk immers als geen ander thuis in hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Bij het CDA heerst ondertussen blijdschap over de taakverdeling. Daar zit immers het meeste geld en moet beleidsmatig het meeste gebeuren. CDA-onderwijswoordvoerder Jan de Vries: ‘We zijn blij met de keuze. Dit sluit aan bij onze ambities.’ Sharon Dijksma, de tweede staatssecretaris op Onderwijs, gaat zich bemoeien met kinderopvang en primair onderwijs.

Duidelijk is dat Plasterk naast zijn rol als minister van Onderwijs een belangrijke politieke taak krijgt binnen het kabinet. Hij is naar verluidt zelfs bedeeld met een kleinere portefeuille zodat hij tijd overhoudt om het PvdA-geluid binnen het kabinet vorm te geven. Bos wilde hem bovendien graag in het kabinet hebben om tegenwicht te bieden aan de getuigenispolitiek van CDA en ChristenUnie.

De critici op de BON-website hebben weinig boodschap aan de politieke argumenten. ‘Mark79’: ‘We kunnen alleen maar hopen dat Plasterk zich ook met de taken van zijn staatssecretaris gaat bemoeien.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden