Onderwijsraad tegen minder bètavak-uren

De Onderwijsraad vindt dat er niet getornd mag worden aan het aantal uren voor de bètavakken in de hogere klassen van havo en vwo....

Eerder al uitten de universiteiten en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) felle kritiek op het voornemen om het mes te zetten in de bètavakken. Zij krijgen vandaag nu ook bijval van de gezaghebbende en onafhankelijke Onderwijsraad.

Minister Van der Hoeven van Onderwijs ontwierp begin dit jaar een pakket maatregelen om de studielast in de tweede fase van havo en vwo te verlichten. Zij deed dat in samenspraak met vertegenwoordigers van alle belangrijke onderwijsorganisaties. Daarmee leek ze zich verzekerd te hebben van brede steun in het onderwijs.

Desondanks is er een groeiende stroom kritiek op de nieuwe onderwijsplannen.

Van der Hoeven zet het mes in het aantal uren dat scholieren zich verplicht moeten verdiepen in exacte vakken als natuur-, wis- en scheikunde. Voor havisten met een typisch alfapakket vervalt het verplichte wiskunde als eindexamenvak. Scholieren met exacte-vakkenpakketten mogen het vak algemene natuurwetenschappen (anw) laten vallen.

Het aantal verplichte vakken gaat hoe dan ook naar beneden. Scholieren krijgen meer vrijheid om zelf hun vakkenpakketten samen te stellen.

De Onderwijsraad vindt dit een veel te ingrijpende wijziging van een onderwijssysteem dat pas in 1998 is ingevoerd. 'Het staat haaks op de ambitie van Nederland om als kenniseconomie tot de Europese top door te dringen.' In plaats van een vergroting van de belangstelling voor bètavakken voorspelt de Onderwijsraad dat steeds minder studenten 'feitelijk in staat zullen zijn een bètastudie te volgen'.

Het plan van de minister om een extra zware wiskundevariant te ontwikkelen voor de getalenteerde bètascholieren, vindt evenmin genade in de ogen van de Onderwijsraad.

'Leerlingen hebben de neiging het zich gemakkelijk te maken. Die kiezen niet vrijwillig voor een extra zware variant van wiskunde', aldus een van de opstellers van het advies.

De verlichtingsmaatregelen staan gepland voor het schooljaar 2005-2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden