Onderwijsraad keurt kerndoelen Vrije Scholen af

De kerndoelen van de basisvorming van Vrije Scholen voldoen niet aan de wet. Ze zijn niet toetsbaar, meent de Inspectie van het Voortgezet Onderwijs....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Scholen die principiële bezwaren hebben tegen de centrale kerndoelen van de overheid mogen deze zelf vaststellen. Maar ze moeten wel van een 'gelijk niveau' zijn. 'De kerndoelen van de Vrije Scholen vermelden dat leerlingen iets moeten leren, maar niet wanneer en hoe ze die kennis moeten kunnen toepassen', licht W. van Holstein van de Onderwijsraad toe.

De overheid wil dat leerlingen na de basisvorming over een bepaald minimum aan kennis en vaardigheden beschikken. Daarentegen gaan Vrije Scholen ervan uit dat leerlingen iets leren 'als ze eraan toe zijn'.

T. Winkler is betrokken bij het opstellen van de doelstellingen voor de Vrije Scholen. Hij vindt het vastleggen van kerndoelen strijdig met de ontwikkeling van de individuele leerling.

Leerlingen op een Vrije School maken geen cito-toetsen. 'Maar de leerlingen worden goed door de leraren in de gaten gehouden', zegt Winkler. 'Het is niet voor niets dat 80 procent van onze leerlingen naar havo en vwo gaat.' De Vrije Scholen overwegen nog of ze in beroep gaan bij de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden