NieuwsOngelijkheid Onderwijs

Onderwijsraad: coronacrisis dreigt ongelijkheid te vergroten

De coronacrisis dreigt de kansenongelijkheid in het onderwijs te vergroten. Om te voorkomen dat leerlingen uit kansarme milieus verder op achterstand raken, moet de overheid de portemonnee trekken.

Volgens de raad is het waarschijnlijk dat de coronacrisis langdurige gevolgen zal hebben voor het onderwijs. Beeld Arie Kievit

Dit schrijft de Onderwijsraad in het advies Vooruitzien voor jonge generaties, dat dinsdag werd gepubliceerd.

‘Vooralsnog lijkt de coronacrisis bestaande verschillen te vergroten en lijken leerlingen en studenten die al kwetsbaar waren en extra aandacht vroegen, nu extra hard geraakt te worden’, schrijft de raad, die zich zorgen maakt om leerlingen die thuis weinig ondersteuning krijgen.

Volgens de raad is het waarschijnlijk dat de coronacrisis – ‘een van de grootste schokken voor ons onderwijs ooit’, aldus voorzitter Edith Hooge – langdurige gevolgen zal hebben voor het onderwijs. Zo zal er door de anderhalvemeterregels een schaarste aan ruimte in onderwijsgebouwen zijn. Ook blijft het aantal contacturen waarop leerlingen hun docenten zien voorlopig vermoedelijk lager dan voor de crisis. Docenten vallen door ziekte of overbelasting mogelijk sneller uit.

Dat vraagt om ‘gerichte investeringen’, schrijft de Onderwijsraad in het advies aan onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob. Vijf vraagstukken zouden hierbij prioriteit moeten krijgen, waaronder kansenongelijkheid.

Helpen

In tegenstelling tot kinderen van hoogopgeleide ouders zijn kinderen uit kansarme milieus nu volgens de raad vaak verder achterop geraakt. ‘Waar thuis materiële voorzieningen zoals een internetaansluiting of laptop ontbreken, is afstandsonderwijs niet mogelijk of minder effectief.’ Ook zijn laagopgeleide ouders vaak minder goed in staat hun kinderen bij het schoolwerk te helpen.

De raad wijst er bovendien op dat leerlingen van het praktijkonderwijs en het vmbo – waar relatief veel kinderen zitten uit minder kansrijke milieus – vaker verstek lieten gaan bij digitale lessen. Vwo’ers kregen de laatste maanden meer digitale lessen aangeboden en het onderwijsprogramma was gestructureerder. ‘Voor leerlingen in het praktijkonderwijs zo belangrijke praktijklessen zijn via afstandsonderwijs bijna niet vorm te geven.’

Het schrappen van de eindtoets in het basisonderwijs en de centrale eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn ook nadelig geweest voor achterstandsleerlingen, meent de raad. De eindtoets biedt leerlingen de kans het schooladvies van de leerkracht naar boven bij te stellen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van laagopgeleide ouders door hun docenten eerder onderschat worden.

Lerarentekort

De Onderwijsraad vraagt in het advies ook aandacht voor over het tekort aan leraren en schoolleiders, dat door de crisis verder dreigt op te lopen. ‘Het is hard nodig nieuwe leraren en schoolleiders aan te trekken en de huidige mensen voor het onderwijs te behouden’, schrijft de raad. ‘Dit vergt de komende tijd aandacht en investeringen en is een belangrijk criterium bij nieuwe maatregelen en beleid.’ De raad adviseert onder meer om de salariskloof tussen het primair en het voortgezet onderwijs te dichten.

Onbevoegden mogen lesgeven op basisscholen in grote steden: lapmiddel of reddingsboei?
Basisscholen in vijf grote steden mogen na de zomervakantie onbevoegden voor de klas zetten om het lerarentekort aan te vullen. Het betreft een vierjarig experiment. Is dit alleen gaten stoppen in de lesroosters of juist een verbetering van het onderwijs?

Mag die kleuter met hooikoorts nou wel of niet naar school komen?
Scholen, kinderdagverblijven én ouders worstelen met hoesters en snotteraars. Mogen kinderen met astma of hooikoorts nou wel of niet komen? En die met een lichte snotneus? Vier vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden