Nieuwsprestatiedruk

Onderwijsorganisaties: tieners moeten pas in de derde klas een definitief schooladvies krijgen

Moeten kinderen pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies krijgen voor vmbo, havo en vwo? Daarover willen onderwijsorganisaties in discussie. Vanmiddag presenteren ze in Den Haag een plan om de prestatiedruk onder jongeren te verminderen.

Redactie
Basisschoolleerlingen en een moeder tijdens een open dag in Tiel. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Basisschoolleerlingen en een moeder tijdens een open dag in Tiel.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Het huidige keuzemoment is veel te vroeg. Het uitstellen van het schooladvies zorgt voor meer kansengelijkheid, waardoor leerlingen zich beter ontwikkelen’, zegt Pieter Lossie van scholierenbond LAKS in de Telegraaf. Laks is samen met CNV Onderwijs, de VO-raad, de MBO Raad en studentenvakbond LSVB betrokken geweest bij het opstellen van het pleidooi. Volgens de Telegraaf pleiten de onderwijsorganisaties voor een brede onderbouw in het voortgezet onderwijs, waarin leerlingen van alle niveaus tot het vijftiende levensjaar bij elkaar zitten.

De voorstellen betekenen dat het onderwijsstelsel op de schop zou moeten. De onderwijsorganisaties stellen voor dat de leerlingen pas na het derde jaar ingedeeld worden op verschillende niveaus. Daarbij zou dan onderscheid gemaakt worden tussen de academische en de beroepsgerichte leerwegen. Tot die tijd krijgen de leerlingen lesprogramma's waarbij wel rekening gehouden wordt met de leerontwikkeling van het kind. Door die ‘maatprogramma’s’ kunnen die kinderen zich optimaal ontwikkelen op school, aldus de onderwijsorganisaties.

Ze benadrukken wel dat de voorstellen als een startpunt voor een discussie gezien moeten worden. De onderwijsorganisaties zoeken oplossingen voor de huidige problemen in het onderwijssysteem, zoals prestatiedruk en stress. ‘Er wordt op jonge leeftijd te veel van kinderen gevraagd. Dat zorgt voor een toename in stressgerelateerde klachten en burn-outs. Ook leraren zijn hier de dupe van’, aldus Lossie van LAKS.

Stress en prestatiedruk onder jongeren is een regelmatig terugkerend thema. In de kersttoespraak wendde de koning zich om die reden ook expliciet tot jongeren. De afgelopen jaren sloegen studentenpsychologen alarm omdat zij het steeds drukker kregen op hun spreekuur. Sommigen spraken zelfs van een ‘epidemie’ van stress en burn-out. Volgens studentenvakbonden komt dat vooral door strengere studienormen, de afschaffing van de basisbeurs en de angst voor studieschulden. Het RIVM relativeerde die geluiden enigszins: jongeren ervaren stress in alle ‘levensdomeinen’, ‘variërend van beeldvorming op social media, financiële zorgen, problemen thuis tot wereldproblematiek’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden