Onderwijsmythen

Uitspraken over onderwijs en leren zijn vaak onbewezen of al weerlegd.

IONICA SMEETS

Pedro De Bruyckere en Casper Hulshof: Jongens zijn slimmer dan meisjes.

Duuren Media; 144 pagina's; euro 19,99.

Mensen hebben verschillende leerstijlen; een kleine klas is beter; internet maakt ons dommer. Veel onderwijs(beleid) is gebaseerd op dit soort stellingen. Maar kloppen die wel?

De Vlaamse pedagoog Pedro De Bruyckere en Nederlandse psycholoog Casper Hulshof presenteren een beknopt overzicht van wat de wetenschap zegt over onderwijs en leren. Of eigenlijk: ze geven een lijst van meer dan dertig vaak gehoorde uitspraken waarvoor geen bewijs is, waarover geen consensus bestaat of die zelfs ronduit weerlegd zijn door onderzoek.

Leerstijlen blijken niet te bestaan. De grootte van de school is belangrijker dan de grootte van de klas. En internet lijkt ons eerder slimmer te maken.

De lijst misverstanden gaat maar door en is soms wat ontmoedigend. Gelukkig geven de auteurs tussendoor ook verwijzingen naar dingen die we wél zeker weten over onderwijs.

Hun schrijfstijl is losjes, met aangenaam Vlaamse zinswendingen. Amusant zijn de reacties van deskundigen, zoals psycholoog Albert Mehrabian, die ooit aantoonde dat bij spreken over eigen emoties 93 procent van de communicatie non-verbaal is - en die nu te pas en te onpas leest dat dit voor alle communicatie geldt.

'Elke keer dat ik mijn resultaten verkeerd hoor geciteerd worden, krimp ik ineen. Het zou toch duidelijk moeten zijn voor iedereen met een beetje gezond verstand dat dit niet kan kloppen!'

Jongens zijn slimmer dan meisjes is een handig boekje voor iedereen die zijn mening over onderwijs met feiten wil onderbouwen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden