Onderwijsjaar kan beginnen: de leraren zijn gevonden

Louis Jongejans, rector van het Einstein College in Rotterdam (vmbo, havo, vwo), wist dat hij voor een lastige zomer stond....

Maar nu klinkt hij monter. ‘Alle vacatures zijn vervuld. Zelfs die voor natuurkunde. En dat is tegenwoordig moeilijk. Het is Iemand van een basisschool die net zijn bevoegdheid had gehaald.’

Makkelijk was het niet. Jongejans begon eerder met werven dan voorgaande jaren, adverteerde meer, kreeg minder reacties, maar er is mooi geen klas zonder leraar. De feestvreugde wordt alleen verstoord omdat twee weken geleden een docent klassieke talen alsnog aankondigde te vertrekken.

Jongejans denkt zijn succes te danken aan het feit dat hij een kleine school heeft met ‘weinig, eigenlijk geen’ narigheid. Maar hij is bepaald niet de enige die ‘vol’ zit. Wim Blok, algemeen directeur van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam, had op zijn zes scholen 150 vacatures op 1.000 man personeel. ‘Ze zijn allemaal vervuld, op een na’, zegt hij. Blok heeft ook geen concessies hoeven doen aan de kwaliteit. Hij heeft geen onbevoegden hoeven aantrekken.

En dat terwijl de media spreken van een aanzwellende lerarentekort in het voortgezet onderwijs. De regering verwacht dat het tekort hoogconjunctuur kan oplopen tot 10 procent in 2015.

In sommige regio’s (Randstad) en vakken (Duits, klassieke talen, natuurkunde) wordt het nog erger. Onderwijs is de meest vergrijsde bedrijfstak. Over een paar jaar gaat jaarlijks 10 procent van de leraren met pensioen. In geval van een bloeiende economie komen daarvoor slechts 3 procent jonge leraren in de plaats.

Maar dit jaar, zegt ook Sjoerd Slagter, voorzitter van de scholenorganisatie VO-Raad, ging het ‘nog net goed’. Ook grote organisaties in Brabant (OMO) en Limburg (LVO) melden geen problemen. Volgens een onderzoek van de vier grote steden zal pas in 2009 de spanning echt voelbaar worden, maar dan ook snel toenemen.

In Amsterdam is ‘nu nog niets aan de hand’, zegt een woordvoerder van de gemeente. Rectoren van het Augustinus College (vmbo) en van het Ignatius (gymnasium) bevestigen dit. Alleen voor een docent klassieke talen koos het Ignatius een onbevoegde leraar.

Maar het probleem blijft. Leraren worden nu gehamsterd. ‘In Amsterdam zijn meer leraren aangenomen dan er nodig. We hebben besloten dat je de mensen die je nu kunt krijgen, ook moet aanstellen. Straks zijn ze hard nodig.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.