Nieuws

Onderwijsinspectie onderzoekt onveiligheid kunst- en modeopleidingen

De onderwijsinspectie start een onderzoek naar de veiligheid van studenten in mode- en kunstopleidingen in het hoger onderwijs. De afgelopen maanden bleek bij verschillende opleidingen een intimiderende angstcultuur dominant te zijn.

Exterieur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten / Royal Academy of Art (KABK) in Den Haag. Beeld Freek van den Bergh / Volkskrant.
Exterieur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten / Royal Academy of Art (KABK) in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh / Volkskrant.

De inspectie signaleert bij meerdere creatieve opleidingen een onveilige sfeer met een hoge werkdruk, waarbij studenten vaak worden afgebrand en er bij sommige instellingen sprake is van seksueel overschrijdend gedrag. Juist omdat veel mode- en kunstopleidingen kleinschalig zijn, is het voor studenten moeilijk om melding te maken van de onveilige sfeer, schrijft de inspectie in een persbericht.

Het onderzoek komt niet bepaald uit de lucht vallen. De afgelopen maanden onthulden meerdere media, waaronder De Volkskrant, de giftige sfeer die op een aantal kunstopleidingen heersend is. Meerdere studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag beschuldigden in november vorig jaar via NRC een oud-student en kunstenaar van seksueel geweld en verkrachting. Twee externe onderzoeken en de schorsing van twee docenten later stapte de directeur van de opleiding op. De Rijksacademie in Amsterdam, waar dezelfde kunstenaar ook actief was, paste haar gedragsregels aan.

Via een speciaal instagramaccount ging vervolgens de beerput van meerdere kunstopleidingen open. Ook aan de De Willem de Kooning Academie in Rotterdam nam het bestuur ‘passende maatregelen’ nadat studenten een van de docenten beschuldigden vandiscriminerend en vrouwonvriendelijk gedrag. Studenten van de Design Academy Eindhoven spraken over een giftige angstcultuur, maar een gevreesd afdelingshoofd mocht daar ‘gewoon’ aanblijven.

Voorbeelden zat, maar de inspectie verwacht toch dat een nieuw onderzoek vruchtbaar kan zijn. De onderwijsinspectie wil met een breed en compleet onderzoek in kaart brengen of het gaat om van incidenten of om een structureel probleem bij de mode- en kunstopleidingen. De inspectie kon donderdag nog niet zeggen wanneer het verwacht het onderzoek af te ronden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden