Commentaar

Onderwijsinspecteurs moeten meer op hun persoonlijke indruk afgaan

De Onderwijsinspectie is ook nuttig als ze scholen niet opzadelt met administratieve ballast.

Beeld ANP

Als scholen zich tot het uiterste inspannen om de Onderwijsinspectie te behagen, kun je daar op zijn minst één conclusie aan verbinden: dat de inspectie haar werk goed doet. Zeker in het licht van de eigen taakopvatting. 'We zijn geen vriendjes, we zijn een toezichthouder', zei Monique Vogelzang, inspecteur-generaal bij de Onderwijsinspectie, donderdag op BNR Nieuwsradio. En een toezichthouder mag best een beetje worden gevreesd. Sterker: dat verlangen politiek en samenleving van haar. Zoals ze ook van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Voedsel- en Warenautoriteit een zekere gezaghebbendheid verwacht.

Het is op zich dus niet zo'n probleem dat een periodiek bezoek van de Onderwijsinspectie op scholen een zekere onrust met zich meebrengt, en evenmin dat scholen zich met behulp van derden op zo'n inspectie voorbereiden - zoals de Volkskrant donderdag op gezag van de Algemene Onderwijsbond AOb berichtte. Zolang de inspanningen op de verbetering van de onderwijskwaliteit zijn gericht. Met de overhaaste bouw van een Potemkindorp misleidt een school de inspecteur maar, bovenal, zichzelf.

Meetbaarheid

Het probleem van het onderwijs is echter dat kwaliteit moeilijker meetbaar is dan in andere sectoren die inspecteurs over de vloer krijgen. De meerwaarde van een onderwijsconcept is niet eenvoudig in cijfers uit te drukken. Een hoog cijfergemiddelde zegt niet alles over de kwaliteit van een school of de te verwachten prestaties van leerlingen op een hogeschool of universiteit. Inspecteurs hebben dus maar in begrensde mate zicht op wat een school kan en doet. Het papierwerk waarmee de bezochte scholen proberen te voorzien in de informatiebehoefte van de inspecteur verhult dat enigszins.

Hoofdinspecteur Arnold Jonk zei in de Volkskrant dat scholen niet tot deze administratieve last zijn verplicht. Dat is een wat gratuite geruststelling zolang hij scholen tezelfdertijd langs de meetlat legt. 'Niet genoteerd, staat immers gelijk aan niet gedaan', zoals een gevisiteerde docent opmerkte. Misschien kunnen inspecteurs, ervaringsdeskundigen bij uitstek, beter wat meer op hun persoonlijke indrukken afgaan dan oefeningen in schijnexactheid van de scholen verlangen. Zolang dat maar geen afbreuk doet aan hun statuur van toezichthouder of 'kritische vriend'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden