Onderwijsassistenten ongeschikt voor pabo

Honderden studenten die dit jaar de mbo-opleiding voor onderwijs assistent afronden, kunnen niet doorstromen naar de opleiding voor leraren in het basisonderwijs (pabo)....

Het mbo bestaat uit vier niveaus. De opleiding voor onderwijsassistent is van niveau drie, terwijl niveau vier pas toegang geeft tot hbo-opleidingen, zoals de pabo. Dit werd in 1997 door de toenmalige minister van Onderwijs, Ritzen, vastgelegd.

'De studenten die in juli afstuderen, vallen tussen wal en schip, omdat ze onvolledig zijn voorgelicht', zegt R. van Asselt van het Landelijk Informatie Centrum Aansluiting vo-hbo (Lica). 'Ze kunnen niet naar de lerarenopleiding, omdat ze daar niet goed voor zijn opgeleid. Ze moeten nog een jaar studeren om op het hbo of de pabo terecht te kunnen.'

Ook de hogescholen hebben problemen met deze regelgeving rondom doorstroming. Als een student een opleiding gehandicaptenzorg volgt, wordt hij wel toegelaten tot de pabo, omdat zijn mbo-opleiding van niveau vier is. Inhoudelijk sluit gehandicaptenzorg echter niet aan bij een opleiding tot leraar.

Van Asselt van het Lica stelt voor dat minister Hermans de lerarenopleidingen op een lijst zet van opleidingen die, ondanks het niveau, wel toegang verlenen tot het hbo.

De pabo in Eindhoven vindt dat de minister de studenten die een driejarige lerarenopleiding in het mbo hebben gevolgd, moet laten doorstromen naar een driejarige hbo-opleiding. 'Door deze aparte regeling voor de lerarenopleidingen krijg je een verantwoorde studieduur en is het doorstroomprobleem opgelost', zegt W. Verouden van de pabo in Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden