nieuwsAlgemene Onderwijsbond

Onderwijs staakt opnieuw, ditmaal gaan scholen twee dagen dicht

De protesten in het onderwijs gaan door. Maandag maakte de Algemene Onderwijsbond (AOb) bekend dat scholen in het basis- en voortgezet onderwijs op 30 en 31 januari voor twee dagen dicht zullen zijn.

De lerarenstaking op het Malieveld in maart dit jaar. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

‘Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs. We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm’, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk.

Volgens de grootste onderwijsbond van Nederland staat 90 procent van de leden achter vervolgacties. ‘We trappen 2020 daarom af met een tweedaagse staking. Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren’, zegt Stolk.

Door het grote lerarentekort op basisscholen is de werkdruk voor onderwijzend personeel volgens de bond enorm gestegen. Maar ook op middelbare scholen vallen lessen uit en komen steeds meer onbevoegde docenten voor de klas te staan.

Hoe de acties er in januari precies uit gaan zien is nog niet bekend. Op 6 november staakten leraren ook al massaal.

Eerder staakten de leraren ook al

Rotterdamse leraren marcheerden in november over de Erasmusbrug voor meer onderwijsgeld. De actiebereidheid was groot. ‘De boeren rijden met al die tractoren naar het Malieveld. Waarom zouden wij hier dan niet heel even het verkeer kunnen hinderen?’

Waarom staken de leraren eigenlijk? Gaat er nog niet genoeg geld naar het onderwijs, zoals in Den Haag wordt gezegd? Of kijkt de politiek te veel naar de cijfers en is ze het zicht op de werkelijkheid kwijt? Er gaat wel/niet genoeg geld naar onderwijs.

De vorige staking ging eerst niet door en toen toch weer welDe draai kostte AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen de kop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden