Onderwijs ROC Leiden na nieuwbouw veel slechter

Ambitieuze vastgoedprojecten hebben ertoe geleid dat het ROC Leiden niet meer de laagste, maar de hoogste huisvestingskosten heeft vergeleken met collega-onderwijsinstellingen. Ondertussen is de kwaliteit van het mbo-onderwijs in Leiden achteruit gehold.

ROC aan de Bargelaan 190 in Leiden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) naar de financiële problematiek bij het ROC Leiden. De Volkskrant kreeg het rapport uit juli 2014 in handen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Begin dit jaar ging de mbo-instelling met 9.000 studenten aan wanbeleid ten onder. Het onderwijs was slecht, het bestuur was slecht en de school had veel schulden.

Volgens PwC had de hachelijke financiële situatie geleid tot een 'overlevingsmentaliteit'. Het toenmalige college van bestuur vertrouwde 'in belangrijke mate' op de financiers, aldus PwC, maar behield daarbij 'onvoldoende controle' over de poging tot een oplossing te komen.

De problemen bij het ROC Leiden zijn ontstaan door de bouw van twee grote schoolgebouwen bij de NS-stations Leiden Lammenschans (2011) en Centraal (2013). Twintig kleinere locaties werden afgestoten.

In 2010 betaalde het ROC Leiden nog geen 80 euro per vierkante meter aan huisvesting, waarmee het de goedkoopste school was vergeleken met een referentiegroep van zes andere roc's. In 2014 was Leiden opeens veruit het duurste uit, met een vierkantemeterprijs van meer dan 220 euro.

PwC constateert over de periode 2011-2018 een stijging van de huisvestingslasten met 60 procent, zonder dat daar meer vierkante meters tegenoverstaan. Het bureau waarschuwt dat het ROC Leiden, ondanks het betrekken van de twee nieuwe gebouwen, een stijging van het aantal leerlingen niet kan opvangen.

Om op kosten te besparen besloot het ROC Leiden tot grotere klassen. Er werd niet geïnvesteerd in het aannemen van docenten. Waar goedpresterende mbo-instellingen 70 procent van de baten uitgeven aan personeel, liep dat aandeel in Leiden terug tot 60 procent.

Het ROC Leiden had zich tot doel gesteld om in vijf jaar het beste roc van het land te worden, maar de onderwijskwaliteit holde achteruit. In het schooljaar 2011/2012 scoorde 27 procent van de opleidingen onvoldoende, in 2012/2013 was dat 40 procent. Op die opleidingen zat 56 procent van de studenten.

PwC analyseerde de financiële prognose van het ROC Leiden voor de jaren 2014-2018 en constateert daarin 'een aantal onjuistheden en gevoeligheden'. Die kunnen ertoe leiden dat de inkomsten tegenvallen. Het gaat om 14,5 miljoen euro. Zo telde de school een rijksbijdrage voor het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs dubbel en klopte de inschatting voor de energielasten voor de jaren 2014-2018 niet. En op de nieuwbouw bij station Lammenschans moet 11,3 miljoen euro worden afgeboekt.

Het ROC Leiden voert sinds enkele maanden overnamegesprekken met het ID College uit Alphen aan den Rijn. Die overname had begin deze maand afgerond moeten zijn, maar de twee partijen nemen langer de tijd. Grootste obstakel zijn de vastgoedlasten van het ROC Leiden, waar het ID College niet voor wil opdraaien. Het ROC Leiden wil van de twee nieuwbouwpanden af en denkt daar nog een jaar of drie mee bezig te zijn.

Met medewerking van Marlies de Brouwer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden