'Onderwijs moet in opstand komen'

De hoogleraar bestuurskunde Roel in 't Veld roept scholen en ouders op tot burgerlijke ongehoorzaamheid om het onderwijsbeleid vlot te trekken....

Hij adviseert scholen met achterstallig onderhoud een aannemer het karwei te laten klaren en de rekening naar Zoetermeer te sturen.

Ouders die ontevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs adviseert hij de gang naar de rechter te maken. 'Noem het een vorm van moderne consumentenmacht.'

Volgens de PvdA-coryfee en voormalig directeur-generaal hoger onderwijs zit het onderwijsbeleid muurvast. 'Het is puur conservatief; vasthouden aan wat er is. Verder niet. Men probeert met steeds minder publieke middelen hetzelfde te blijven doen. Men durft niet te kiezen. Daardoor versjofelt het onderwijs steeds verder.'

In 't Veld noemt het parlement de gevangene van het gelijkheidsideaal. 'Er heerst een obsessieve angst voor een tweedeling. Dat heeft een verlammende uitwerking op het onderwijsbeleid.' Het PvdA-lid heeft ook in eigen kring geprobeerd een discussie te forceren. Dat is mislukt.

Een structurele, substantiële verhoging van de overheidsuitgaven voor onderwijs ligt volgens de hoogleraar niet in het verschiet. Daarom pleit hij ervoor koopkrachtige ouders toe te staan meer geld bij te dragen aan het onderwijs van hun kind. 'Dat komt uiteindelijk ook de behoeftigen ten goede', aldus In 't Veld.

Er is alleen al zes miljard gulden op jaarbasis nodig om het onderwijs te voorzien van moderne computers en software. Het verhogen van de onderwijssalarissen vergt volgens In 't Veld jaarlijks 4,5 miljard extra.

De hoogleraar bestuurskunde schat het structurele tekort dus op ruim tien miljard gulden. Dat is een kwart van de totale onderwijsbegroting.

Van het extra geld dat er door de uitbundige economische groei beschikbaar komt voor onderwijs, is In 't Veld niet onder de indruk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden