Onderwijs kost geld

Beknibbelen op de kosten van de basisschool - het fundament van het onderwijsgebouw - is onjuist.


In hun verkiezingsprogramma's beloofden de grote partijen dat ze wilden investeren in onderwijs. Dat is ook een logische gedachte: in een kennisintensieve economie is onderwijs van groot belang, nog afgezien van de culturele waarde.


In de harde werkelijkheid van 2011 blijkt vooral het basisonderwijs juist te hebben ingeleverd. In februari van dit jaar klaagde de PO-Raad, de koepelorganisatie van basisscholen, al over 'stille bezuinigingen', ook omdat de gestegen kosten voor energie, ict en huisvesting onvoldoende werden gecompenseerd.


Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs ontkende destijds dat scholen moesten bezuinigen. Een onderzoek van adviesbureau Deloitte geeft de scholen nu gelijk. Hun financiële positie blijkt wel degelijk verslechterd. Daardoor is het aantal leerkrachten vorig jaar scherper gedaald dan het aantal leerlingen: 5 tegen 1 procent.


Natuurlijk is goed onderwijs niet alleen een kwestie van geld. Zo verdient het verbeteren van de lerarenopleiding prioriteit. Kinderen steken weinig op van leraren die zelf niet goed rekenen of spellen. Ook aan de organisatie van het onderwijs kan het nodige worden verbeterd, bijvoorbeeld door te snijden in managementlagen en door schaalvergroting tegen te gaan.


Dat neemt allemaal niet weg dat goed onderwijs geld kost. Het reële budget voor scholen, gecorrigeerd voor inflatie, zou minimaal op peil moeten blijven. Dat geldt des te sterker omdat het passend onderwijs nog moet worden ingevoerd. Door de val van het kabinet-Rutte heeft deze operatie vertraging opgelopen. Maar het is nog altijd de bedoeling dat gewone scholen meer kinderen met leer- en gedragsproblemen opvangen.


Over de wenselijkheid van deze operatie zijn de meeste partijen het ook wel eens. Het is goed als zo veel mogelijk kinderen naar een gewone school gaan. Maar dan moet er ook genoeg geld zijn voor begeleiding.


De basisschool is het fundament van het onderwijsgebouw. Daarom is het onjuist om te beknibbelen op de kosten. Zoals scheidend SER-voorzitter Rinnooy Kan ooit zei: 'Onderwijs is duur, maar niemand heeft ooit uitgerekend wat domheid kost.'


Peter Giesen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden