Update

Onderwijs hogescholen onder de maat

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs is zo boos over de situatie bij de hogeschool InHolland dat hij de accreditatie van een deel van de opleidingen wil intrekken.

Bij meer hogescholen is het onderwijs onder de maat. De onderwijsinspectie is kritisch over opleidingen bij de hogeschool Windesheim Zwolle (opleiding journalistiek), de Hogeschool Arnhem/Nijmegen (werktuigbouwkunde), de hogeschool Leiden (Communicatie) en het instituut voor communicatie en media van de Hanzehogeschool in Groningen. Dat blijkt uit het inspectierapport over de hbo-opleidingen, dat in handen is van de Volkskrant.

Het gedeelte van het inspectierapport over Inholland lekte woensdagavond al uit. Daaruit bleek dat bij vier opleidingen van de hogeschool Inholland bijna een kwart van alle studenten ten onrechte een diploma kreeg. Dit onderzoek is gebaseerd op een steekproef onder vijf opleidingen.

Staatssecretaris Zijlstra besloot daarop de hbo-accreditatie van deze vier opleidingen in te trekken. Overigens is dat niet stante pede geregeld, de procedure daartoe kan tot twee jaar duren. Ook krijgen de opleidingen een boete opgelegd. De hoogte daarvan wordt de komende weken bekend.

'Buitengewoon ernstig', noemt Zijlstra beide werken in een eerste reactie. 'De kwaliteit van hbo-diploma's mag niet ter discussie staan en dat is nu wel het geval. En het gaat niet alleen over Inholland, het is veel breder.'

Het is volgens de staatssecretaris belangrijk dat er beter en vaker toezicht wordt gehouden op het niveau van de opleidingen. 'Er zitten nu gaten in de wet en die moeten zo snel mogelijk gedicht worden.'

De inspectie deed het afgelopen half jaar onderzoek bij vijftien bacheloropleidingen van tien hogescholen. Bij acht opleidingen van vijf hogescholen is de situatie niet in orde.

Zorgelijke situatie
Nu blijken er nog vier opleidingen te zijn waar er sprake is van een 'zorgelijke' situatie. Bij drie samenwerkende communicatieopleidingen van de Hanzehogeschool was sprake van een alternatief afstudeertraject dat 'aanzienlijke tekortkomingen vertoonde'. Datzelfde geldt voor een alternatief toetstraject bij de opleiding communicatie van Hogeschool Leiden, de hele toetssystematiek bij de opleiding werktuigbouwkunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en een alternatief toetstraject en een alternatieve afstudeerroute bij de opleiding journalistiek van Christelijke Hogeschool Windesheim.

'Voor GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver is de maat vol. 'Dit is schokkend. Het inspectierapport wijst er op dat dit probleem op veel meer hbo-opleidingen speelt. Dit raakt de hele hbo-sector. Hogeschoolbestuurders past op dit moment grote bescheidenheid.

Lees morgen meer nieuws hierover in de Volkskrant.

Studenten aan de Windesheim hogeschool in Zwolle. © Harry Cock/de Volkskrant.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden